Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Dela information om Rysslandskoppling

ExpertkommentarVi måste hjälpa varandra för att hjälpa Ukraina. Adda är igång med att kontrollera att EUs sanktioner mot Ryssland efterlevs. Vi på Adda håller också på att ta reda på hur vi kan dela resultatet av våra kontroller. Vi vill uppmana er som gör egna granskningar att sprida era fynd om Rysslandskopplingar till andra myndigheter eller leverantörer, skriver Åsa Edman och Joel Lack på Adda.

| 2022-10-04
Åsa Edman, chefsjurist, och Joel Lack, bolagsjurist, Adda.       

Rysslands avskyvärda krig mot grannarna i Ukraina har pågått i drygt sex månader. Ukrainarna kämpar hjältemodigt och på senaste tiden också framgångsrikt mot den ryska militära övermakten. Putin höjer därför insatserna och med den pågående mobiliseringen kommer kriget närmare den vanlige ryssen.

Vi är många som hoppas att det är början på slutet på Putins välde. Men det går inte att blunda inför Ukrainas kamp för sitt land och demokrati men också för den demokratiska ordningen i övriga Europa.

Putin kan inte få diktera villkoren för fria demokratiska länder genom hot och vapenmakt. Då är vi ju inte längre fria. Med Ukraina vid frontlinjen måste vi andra bidra på olika sätt för att hindra fiendens framfart.

Sanktioner mot rysk handel och ekonomi är ett viktigt instrument. Där kan och ska den offentliga upphandlingen i EU och Sverige bidra.

Enligt EUs femte sanktionspaket är det förbjudet att tilldela eller fortsätta fullgörandet av offentliga kontrakt eller koncessionskontrakt med:

  • ryska medborgare eller fysiska eller juridiska personer, enheter eller organ som är etablerade i Ryssland,
  • juridiska personer, enheter eller organ som till mer än 50 procent direkt eller indirekt ägs av en enhet som avses i föregående punkt, samt
  • fysiska eller juridiska personer, enheter eller organ som agerar för, eller på uppdrag av, en enhet som avses i föregående punkter.

Förbudet gäller även underleverantörer och leverantörer eller enheter vars kapacitet åberopas i upphandlingen, under förutsättning att de står för mer än tio procent av kontraktets värde.

För den som vill veta mer har Upphandlingsmyndigheten samlat bra information om hur EUs sanktioner påverkar offentlig upphandling på sin hemsida.

Vi på Adda är igång med att kontrollera Rysslandskopplingar
Vi på Adda är redan igång med att ställa krav i våra upphandlingar för att säkerställa att EUs sanktioner efterlevs. Och vi screenar våra ramavtal för Rysslandskopplingar då förbudet att tilldela kontrakt, enligt dem, gällt sedan 9 april. Från och med den 11 oktober blir det dessutom otillåtet att fortsätta fullgörandet av kontrakt som omfattas av sanktionerna.

Adda har också själv – i egenskap av leverantör till offentlig sektor – fått uppmaningar om att intyga att Adda håller ryssen på armlängds avstånd och har därför screenat våra egna avtal med underleverantörer.

Vi upplever att det finns en stark vilja hos leverantörerna att agera solidariskt och bidra till utredningen men att det är en administrativ utmaning. Viljan finns att inte berika ryska intressen men det är svårt att utreda exempelvis indirekt ägande eller verklig uppdragsgivare.

För att utreda ägarförhållanden och var leverantörer är etablerade har vi använt oss av olika sökverktyg som i flera fall varit ett gott stöd. Efter en genomgång av samtliga avtal fick vi en handfull träffar på leverantörer med misstänkta kopplingar till Ryssland och ryskregistrerade bolag.

För att utreda om och i så fall hur dessa omständigheter kunde träffas av Rysslandssanktionerna kontaktade vi leverantörerna. I flera fall fick vi återkopplingen att det gått år sedan den ryska verksamheten upphört eller det ryska bolaget avyttrats.

En vidare kontroll har tyvärr visat att vissa av de verktyg som vi använt har gett oss gamla uppgifter. Något som sannolikt har att göra med att tillgången till ryska bolagsregister är och har varit begränsad sedan ett antal år. Tyvärr har detta inte alltid framgått tydligt vid sökningarna.

Incitamentet att dölja ägandeförhållandena i ryska bolag har dessutom varit stort alltsedan sanktioner började införas mot Ryssland (Ryssland startade kriget mot Ukraina redan 2014, dessförinnan Georgien 2008 etcetera).  

Rysslandskopplingar hittar vi enklast om vi samarbetar
Det vore en välgärning, i syfte att bidra till effektiva ekonomiska sanktioner mot Ryssland och minska den administrativa bördan, om vi på något sätt kunde dela information om faktiska förhållanden som tyder på att sanktionerna ska tillämpas på leverantörerna till offentlig sektor.

Behovet av att kunna fastställa vem som faktiskt äger eller levererar varor och tjänster till ett företag som i sin tur säljer till offentlig sektor kommer dessutom att öka. Samma upplägg följer nämligen av andra EU-förordningar, som exempelvis det nya internationella upphandlingsinstrumentet (IPI). Mer om det ämnet senare i höst.

Vi på Adda håller som bäst på att ta reda på hur vi kan dela resultatet av de kontroller som vi själva gör. Vi vill uppmana er som gör egna kontroller att också hitta sätt att bidra till arbetet med att utreda Rysslandskopplingar genom att sprida era fynd.

Det kan handla om gemensamma kontaktytor med andra upphandlande myndigheter eller leverantörer, eller att skapa forum för sådant kunskapsutbyte. Det kommer för det första vara en hjälp för alla aktörer inom offentlig upphandling att uppfylla sanktionerna, oavsett om det rör sig om köparna i den offentlig sektorn eller leverantörerna i den privata.

Och för det andra vara ännu ett bidrag för att försöka hindra Putins framfart.

Åsa Edman
chefsjurist sedan 2014 på Adda. Adda är ett verksamhetsstöd till offentlig sektor och erbjuder avtal och tjänster inom strategisk försörjning. Åsa Edman har tidigare arbetat med policy- och lagstiftningsfrågor, utredningar, direktivförhandlingar, tillsyn med mera i Regeringskansliet, statens utredningsväsende och Nämnden för offentlig upphandling.                                 

Joel Lack
bolagsjurist på Adda sedan 2020. Han har tidigare arbetat med rådgivning och att genomföra upphandlingar som konsult, med upphandlingstillsyn på Konkurrensverket och som bolagsjurist i privat sektor.

 

Få din fråga om upphandling besvarad
Skickar

Läs mer: Expertkommentar

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet

Nytt från Upphandling24

  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
  • Malin efter Olof
  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025