Malmö stad har tecknat ett koncerngemensamt avtal för skyltar till bland annat skolor, bibliotek, bostadsfastigheter och kontor. Tidigare gjorde förvaltningar och bolag egna direktupphandlingar, alternativt att de ingick i en entreprenadupphandling.
Robin Hörqvist, ansvarig upphandlare, berättar att det tidigt fanns ett mål att få in cirkulära inslag i avtalet.
– Utmaningen var att skapa cirkulära krav som går att utvärdera och att lägga mervärden på en rimlig nivå så att de inte blir oproportionerliga, säger han.
Inför upphandlingen scannade han marknaden och träffade bland annat ett lokalt skyltföretag som har ett tydligt tänk för återbruk och återvinning.
Malmö stad valde sedan att ställa tre cirkulära krav, vilka kunde generera mervärde som verifieras genom bland annat referenser.
- Att leverantören temporärt lagerhåller skyltar som inte används och reparerar dem vid behov. Mervärde: 10 procents prisavdrag om leverantören har erfarenhet av lagerhållning.
- Att leverantören återtar skyltar som inte längre används och återbrukar hela eller delar av dem i sin produktion. Mervärde: 10 procents prisavdrag om leverantören har erfarenhet at tillvägagångssättet.
- Att leverantören har en väl utförd materialåtervinningsprocess och avfallshantering. Mervärde: 20 procents prisavdrag om skyltarnas olika material separeras innan återvinning så att aluminium, plast, glas och elektronik kan återvinnas var för sig.
Fem anbud kom in varav fyra godkändes. Men bara ett bolag, Accus AB som också tog hem uppdraget, uppfyllde samtliga krav för mervärde.
Robin Hörqvist, som påbörjade upphandlingen sommaren 2020, är nöjd med utfallet.
– Jag tycker det blev väldigt bra. Förutom miljöfördelarna, som vi kommer att följa upp, är jag övertygad om att vi sparar pengar också eftersom alla skyltar nu köps till avtalade konkurrensutsatta priser.
Avtalet, som tecknades i början av mars, löper över fyra år och beräknas omfatta 2-3 miljoner kronor per år.
– Nu ska vi bestämma vilka fasta skyltstorlekar verksamheterna ska kunna avropa. Det gör att de enklare kan återanvändas. Intresset är redan stort, bland annat väntar 16 skolor på att få beställa, säger Robin Hörqvist.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer