11 av 14 kommuner är uttalat positiva till ett undantag från LOU för allmännyttan enligt ett förslag som ingår i Karolina Skogs betänkande Sänk tröskeln till en god bostad. Övriga 3 kommuner som svarat ställer sig neutrala.
Reformen är tänkt att sänka kostnaderna för allmännyttan – enligt den egna branchorganisationen Sveriges allmännytta med omkring tio procent.
Storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö ställer sig alla bakom ”Exit LOU”.
Stockholm stad hänvisar till inspel från sin egen allmännytta där Familjebostäder lyft fram LOU som ett praktiskt, juridiskt, ekonomiskt och administrativt hinder genom det man ser som detaljerade och tvingande bestämmelser.
Malmö stad betonar fördelar vid byggentreprenader och Göteborgs stad ser en framtid utan LOU som öppnar för ökad affärsmässighet med flexibilitet under upphandlingsprocessen och bättre konkurrens.
Göteborg är dock en av få kommuner som höjer en viss varningsflagg. I ett yttrande som undertecknats av Axel Josefson, moderat kommunstyrelseordförande, påpekas att utredningen inte analyserat konsekvenserna av Exit LOU med frågor som rör korruption och sämre insyn. Det ses av Göteborgs stad som en brist med utredningen.
I övrigt godtar flera kommuner bedömningen att Sverige övertolkat EU:s rättspraxis som en etablerad sanning och att det därmed är fritt fram juridiskt för beslut om ett LOU-undantag.
Mest entusiastisk är möjligen Arvidsjaurs kommun, med ett yttrande som undertecknats av socialdemokratiska kommunalrådet Lars Forsgren. Norrbottenskommunen ser mycket positivt på förslaget och bedömer att det kan kapa kostnaderna med hela 20 procent vid både nyproduktion och renoveringar.
Helsingborg, Umeå och Växjö är större kommuner som ställer sig bakom Sveriges allmännyttas krav på undantag från LOU, vilket också fått stöd från SKR.
Motrösterna kommer främst från myndighetssektorn där Konkurrensverket och Upphandlingsmyndigheten tidigare riktat kritik mot den ”kommunkampanj”, ledd av Sveriges allmännytta, som banat väg för det statliga utredningsförslaget.
De båda myndigheterna har lyft fram att LOU ger utrymme för goda affärer och gör också bedömningen att kommunala bostadsföretag omfattas av upphandlingsdirektiven.
Även Statskontoret säger nu nej till ett LOU-undantag – med hänvisning till att det är olämpligt för att gynna en viss kategori av företag.
Slutdatum för remissyttranden var i måndags. Alla svar går att ta del av på regeringens webbplats.
All heder till Göteborg som påpekar problematiken med korruption och sämre insyn.
Den som följt med i media vet att ekobrottsmyndigheten varnar för stor risk för ekonomisk brottslighet i Norrland när 1000 miljarder ska investeras i stora byggprojekt de närmaste 20 åren.
”Stora investeringar lockar till sig oseriösa aktörer som vill tjäna pengar på ett sätt som snedvrider konkurrens och urholkar vårt välfärdssystem, säger Tomas Andersson, chef för den polisiära enheten på EBM i Umeå”
Att slopa LOU för allmännyttan – Exit LOU – är ett helt befängt förslag.
Jag vill, som skattebetalare, ha full insyn i de affärer som allmännyttan gör, veta att konkurrens vidmakthålls och att Lag om Offentlig Upphandling följs. Det finns ett antal bärande principer i LOU som säger att leverantörer ska behandlas likvärdigt och upphandlingar ska genomföras på ett öppet sätt. Det är naivt att tro att ett slopande av LOU för allmännyttan skulle vara positivt över tid.
Snarare kommer ett resultat vara mer korruption och mindre insyn helt enkelt.
Förslaget ”slopa LOU för allmännyttan – Exit LOU” hör hemma i papperskorgen!!!
Hear hear!