Efter en näst intill årslång domstolsprocess kan allmännyttans inköpscentral HBV teckna ramavtal för rörmaterial. Varje år handlar anslutna bostadsbolag rörmaterial som till exempel badrumsporslin, rörledningar, pumpar, disk- och tvättbänkar med mera för cirka 350 miljoner kronor.
– Vi är väldigt glada att vi äntligen får teckna avtal, med bra priser och bra villkor för våra medlemmar, säger Jonas Löfgren, ansvarig upphandlare på HBV.
Det var Dahl som ifrågasatte tilldelningsbeslutet i december i fjol på den upphandling som HBV annonserade en månad tidigare. Bolaget, som kom tvåa efter Ahlsell, menade att konkurrenten inte uppfyllt alla obligatoriska krav.
Med tanke på att avtalet är rangordnat spelar placeringen avgörande roll för affärsvolymen. Avropande bostadsbolag måste vända sig till förstahandsrankad leverantör om det inte finns speciella skäl som till exempel att antagen leverantör inte kan tillgodose akut uppstått behov av produkt, via återförsäljning på orten.
Förvaltningsrätten beslutade dock att avslå Dahls ansökan om överprövning. Efter det att kammarrätten nekat prövningstillstånd kunde avtalen signeras.
Jonas Löfgren berättar att det varit avtalslöst på området rörmaterial sedan årsskiftet.
– Från dess och fram till nu har det varit komplicerat för våra medlemmar att göra behövliga inköp av rörmaterial.
Den optimistiska tidplanen, att i november annonsera en upphandling med avtalsstart knappt två månader senare, hänger samman med förra upphandlingen. Den överklagades upp till Högsta förvaltningsdomstolen som tvingade HBV att göra omtag.
Den tajta tidplanen förklaras med en förhoppning om att slippa avtalslöshet:
– Så fort Högsta förvaltningsdomstolen meddelade nekat prövningstillstånd lade vi i högsta växel i den nya upphandlingen, säger Jonas Löfgren som berättar att man hann med både dialog och en RFI-runda.
Den sammanlagda avtalstiden, inklusive förlängningar, kan bli maximalt fyra år från den 18 september.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer