Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Avsteg från centralt villkor medförde upphandlingsskadeavgift

RättsfallsanalysKammarrätten i Jönköping meddelade i april en dom avseende upphandlingsskadeavgift enligt LOU för en skolskjutsupphandling där kommunen gjort avsteg från ålderskrav på bussarna. Advokaterna Magnus Myrbäck Ivarsson och Michelle Green, Advokatfirman Lindahl, kommenterar domen.

| 2025-05-23
Magnus Myrbäck Ivarsson och Michelle Green, Advokatfirman Lindahl, kommenterar en dom gällande upphandlingsskadeavgift för en skolskjutsupphandling.

SAMMANFATTNING:

Kammarrätten slog fast att ett avsteg från ett obligatoriskt ålderskrav på bussar i en skolskjuts­upphandling utgjorde en väsentlig ändring av kontraktet. Det förelåg ingen sådan brådska att kommunen inte kunde tillämpa ett påskyndat förfarande. Därmed ansågs ändringen vara en otillåten direktupphandling som ledde till upphandlingsskadeavgift.

BAKGRUND:

Tibro kommun genomförde under 2022–2023 en upphandling av skolskjuts. I upphandlings­dokumenten fanns ett obligatoriskt krav som angav att bussarna som skulle användas för uppdraget varken före eller under kontraktets utförande fick ha en ålder överstigande tio år. I samband med tilldelningsbeslutet informerade den vinnande leverantören kommunen om att kravet på bussarnas ålder var svårt att uppfylla på grund av rådande fordonsbrist i branschen. Genom ett tilläggsavtal medgav kommunen en lättnad i villkoret som innebar att leverantören, utöver två bussar som uppfyllde ålderskravet, utförde uppdraget med tre bussar med en ålder om 12–13 år och en buss med en ålder om 16 år. Som kompensation skulle leverantören betala 20 procent av fasta fordonskostnader, vilket reglerades månadsvis i samband med faktureringen.

I ansökan till förvaltningsrätten yrkade Konkurrensverket att kommunen skulle betala en upphandlingsskadeavgift om 1 900 000 kronor. Grunden för ansökan var att kommunen hade gjort en ändring av det upphandlade kontraktet, som inte varit tillåten utan genomförande av en ny annonserad upphandling.

Kommunen hävdade att det var fråga om förändring av ett enstaka villkor i kontraktet som inte var av central karaktär. Ändringen medförde inte en ändring av kontraktets övergripande karaktär att tillhandahålla skolskjuts med buss. Kommunen lyfte även fram att endast en liten del av volymen påverkades, att den ekonomiska jämvikten mellan parterna inte rubbades samt att det ändrade villkoret var föranlett av oförutsedda omständigheter.

RÄTTSLIG BEDÖMNING:

Förvaltningsrätten konstaterade att såväl ändringar av mindre värde enligt 17 kap. 9 § LOU som ändringar på grund av oförutsedda omständigheter enligt 12 § förutsätter att kontraktets övergripande karaktär inte ändras. Rättslig definition av begreppets innebörd saknas i LOU, men av LOU-direktivets skäl 109 framgår att upphandlingens övergripande karaktär kan ändras om det förändrade villkoret kunnat påverka utfallet i den ursprungliga upphandlingen.

Förvaltningsrätten bedömde att ålderskravet framstod som centralt och att det framstår som sannolikt att villkoret påverkat leverantörers intresse av att delta i upphandlingen. Att frånfalla villkoret innebar därför att upphandlingens övergripande karaktär ändrades. Förvaltningsrätten kom till slutsatsen att det var fråga om en väsentlig ändring enligt 17 kap. 14 § och biföll Konkurrensverkets ansökan.

Kommunen överklagade förvaltningsrättens dom.

Kammarrätten delade förvaltningsrättens bedömning att det inte med stöd av 17 kap. 9, 12 eller 14 §§ varit tillåtet att genomföra ändringen av kontraktet utan en ny annonserad upphandling. Kammarrätten betonade att det av förarbetena till LOU framgår att bestämmelserna uttömmande anger i vilka situationer ett kontrakt får ändras utan att en ny upphandling görs. En ändring som inte har sådant stöd utgör typiskt sett en otillåten direktupphandling.

Kammarrätten gick därefter över till att pröva om det på annan grund funnits förutsättningar att ingå det aktuella kontraktet utan en föregående annonsering. Enligt kommunen förelåg sådan synnerlig brådska som enligt 6 kap. 15 § LOU medger förhandlat förfarande utan föregående annonsering. Konkurrensverket invände att det inte förelegat sådan brådska att kommunen inte kunnat tillämpa ett påskyndat förfarande. Kammarrätten delade Konkurrensverkets bedömning, varvid beslutet om en upphandlingsskadeavgift om 1 900 000 kronor stod fast.

ANALYS:

Ändringar som avser ett mindre värde eller som är föranledda av oförutsedda omständigheter är tillåtna enligt 17 kap. 9 § respektive 12 § LOU, förutsatt att de inte medför att kontraktets övergripande karaktär ändras. Förvaltningsrätten, vars domskäl var mer detaljerade än kammarrättens, betonade att en bedömning ska göras i förhållande till hur villkoret påverkade den ursprungliga upphandlingen och potentiella leverantörers intresse av att delta i den.

Bedömningen av kontraktets övergripande karaktär ligger därmed nära villkoret i 17 kap. 14 § andra stycket första punkten, som anger att en ändring ska anses vara väsentlig om den inför nya villkor som, om de hade ingått i den ursprungliga upphandlingen, skulle ha medfört att andra anbudssökande bjudits in att lämna anbud, att andra anbud skulle ha ingått i utvärderingen eller att ytterligare leverantörer skulle ha deltagit i upphandlingen.

Även om vi inte bedömer att utgången borde vara kontroversiell tror vi att det finns en begränsad medvetenhet hos upphandlande myndigheter om att underlåtenhet att upprätthålla centrala villkor i upphandlande kontrakt kan medföra risk för upphandlingsskadeavgift, även i situationer när undantag annars hade kunnat medges med hänvisning till att ändringen avser ett lågt belopp eller oförutsedda händelser.

Det kan också vara värt att notera att kraven på synnerlig brådska enligt 6 kap. 15 § inte kan vara uppfyllt i situationer när upphandlingen kunnat genomföras med tillämpning av ett påskyndat förfarande enligt 11 kap. 10 § LOU, vilket gör utrymmet för den undantagsbestämmelsen mycket begränsat.

MÅL:

Kammarrätten i Jönköping, mål nr 531-25

TEXT: Magnus Myrbäck Ivarsson, Michelle Green, Advokatfirman Lindahl

Läs mer: KonkurrensverketUpphandlingUpphandlingsskadeavgift

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Upphandlingsjurister till Statens inköpscentral på Kammarkollegiet

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Avsteg från centralt villkor medförde upphandlingsskadeavgiftAvsteg från centralt villkor medförde upphandlingsskadeavgift
Ny vägledning för att hantera leverantörer utanför EUNy vägledning för att hantera leverantörer utanför EU
Misstanke om jäv räcker inte för att avbrytaMisstanke om jäv räcker inte för att avbryta
Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skälFörslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler

Nytt från Upphandling24

  • Stiftelseaffär med efterräkningar
  • Alla leverantörer ska inte vara lika
  • Robertsfors utmanar ”nya” lagen
  • Räkna med ökat polisintresse
  • Disputerar om krav och pris
  • “Gör upphandlingar intressant för fler seriösa byggföretag”
  • Miljardstukad leverantör slår tillbaka

Kommentarer från läsarna

Björn : Misstanke om jäv räcker inte för att avbryta
Så spännande. Man får känsla att det är mycket som inte kom upp till ytan. Jag tror kommunen vet mer…
Johan : Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Tack för en bra genomgång! Ogiltiga och olämpliga anbud hanteras alltså olika. Ogiltiga är bland annat "anbud som inte överensstämmer…
David Sundgren : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
I ett öppet förfarande är det inte förbjudet att träffa anbudsgivare så länge grundläggande principer m m upprätthålls så frågan…
Nils Larsson : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Ett bra förslag, förhandlingar ska i min mening användas oftare. Förslaget är även passande med dagens politiska fokus på effektivitet,…
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Maktmissbrukare med andra ord
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Tjänsteman på JO uppger att de "väljer" vilka ärenden de ska utreda oavsett om det är ett fel som begåtts…
Måns Weimarck : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Synnerligen bra idé! Det öppnar upp för goda affärer, minskar behoven av extensiva marknadsundersökningar före varje upphandling och minskar risken…
Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…

Senaste inläggen

  • Avsteg från centralt villkor medförde upphandlingsskadeavgift
  • Ny vägledning för att hantera leverantörer utanför EU
  • Misstanke om jäv räcker inte för att avbryta
  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupningskurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025