Cirkulär ekonomi har snabbt blivit ett modeord som många upphandlade myndigheter har tagit till sig. Jag går inte igenom alla fördelarna med en cirkulär ekonomi, då andra redan gjort det här på Inköpsrådets expertspalt. Men vad innebär det för en organisation och hur får man till det är något jag tänkte dividera lite om.
Många frågor som kopplar till cirkulär ekonomi är sådant man måste hantera internt i sin organisation långt innan man fattar pennan och skriver upphandlingsdokumenten. Kan vi förlänga livet på de produkter vi redan har genom renovering, reparation, utbyte av delar etcetera.? Kan vi köpa begagnat i stället för nytt eller finns det jag vill köpa redan i någon annan del av organisationen där det inte används längre? Kan vi samarbeta med grannkommunen för att till exempel få avsättning för våra överblivna möbler?
Allt detta är naturligtvis något som måste hanteras och beslutas innan det landar på upphandlingsavdelningens bord. Handlar det om att köpa begagnade möbler i stället för nya eller att den anställde får behålla datorn i sex år i stället för tre år som är vanligt i dag – då behöver frågan involvera flera delar av organisationen.
Då måste personalen vara med på tåget och acceptera det begagnade alternativet eller tycka att det är coolt att ha en rekonditionerad dator av äldre modell på skrivbordet. Här kommer kommunikations-, service- och HR-avdelningen in.
Hur ska en sex år gammal dator fungera ur ett supportperspektiv? Här har säkert it-supportavdelningen ett och annat att tycka till om. Ekonomiavdelningen kommer säkert också in på ett hörn, då avskrivningstiden inte är som man är van vid.
För att alla inblandade parter i organisationen ska dra åt samma håll så behövs en gemensam hållning – till exempel en strategi för hållbar försörjning. Här kommer beslutsfattarna in. Kan även vara så att regionen fattat strategiska beslut som kommunen bör förhålla sig till. Kan även finnas arbetsmarknadsmässiga ställningstaganden kring social hållbarhet i kommunen, att ta hänsyn till.
Så när man tagit sig igenom alla dessa organisatoriska krumbukter, då kan man börja fundera på hur man ska upphandla – om man överhuvudtaget ska upphandla? Kanske det bara blir intern hantering med vissa delar som upphandlas som komplement? Kanske avyttring blir aktuellt? Även här blir ekonomiavdelningen inblandad eftersom avskrivningskostnaden troligtvis redan är avklarad men den tekniska livslängden kvarstår.
Då kommer nästa skägg! Hur gör man då för att få till en cirkulär upphandling? Här finns en del snubbeltrådar man behöver hantera.
Bara ordet ”återbrukad” sätter en del myror i huvudet på leverantörsmarknaden – men vad exakt är en återbrukad möbel? Är det en möbel som har sålts mer än en gång tidigare och hur kan man i så fall verifiera det? Om möbeln ska användas av barn – hur säkerställs det att möbeln är säker och inte innehåller hälsoskadliga ämnen?
Teknisk livslängd det vill säga produktsäkerhet – klarar produkten ställda funktionskrav på till exempel el- och maskindirektivet, brand- och tillgänglighetskrav? Hur ser möbelns cv ut, finns en logg över vilka delar som bytts ut, vilka lim och lacker som använts vid nyproduktion och vid eventuella renoveringar?
Finns överhuvudtaget någon spårbarhet bakåt i tiden? Vilka krav ska vi ställa på renoveringen vad gäller textiler, stoppning med mera? Frågorna hopar sig lätt när man ger sig ut på okänt vatten!
Adda Inköpscentral är just i tagen med att upphandla ett ramavtal för återbrukade, det vill säga begagnade och renoverade möbler – och jag lovar er vi sliter och drar i alla dessa frågor tillsammans med forskning, leverantörer, branschförening, myndigheter med flera.
Hur går det då? Jo tack bra – vi tror och hoppas att vi tillsammans med andra lyckas bena ut alla dessa frågor så att vi har ett nytt ramavtal på plats senast Q2 2022. Ramavtalet kommer innehålla områden som köp/hyra av återbrukade möbler, avyttring samt tjänster inom inventering/klassificering och värdering, möbelrenovering, projektledning, inredning samt it-stöd som möjliggör delning av möbler internt.
Cirkulärt ”is da shit”!
Peter Nohrstedt
hållbarhetschef, Adda Inköpscentral
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer