-Normalt ska myndigheterna som ett led i en god kassahållning för staten betala fakturorna först på förfallodagen. Då det ekonomiska läget för företagen nu börjat visa återhämtning, gör vi bedömningen att det inte är lika kritiskt läge. Vi rekommenderar därför en återgång till normala betalningsrutiner. Om läget ändras kan det bli aktuellt med nya rekommendationer, säger Annika Gyllström, avdelningschef vid Statens internbank inom Riksgälden.
Den nya rekommendationen ersätter den som meddelades i början av pandemin – 27 mars ifjol.
Riksgälden – som genom Statens internbank erbjuder myndigheter finansiella tjänster – rekommenderade då betalning ”så snabbt som möjligt” i en strävan att stödja företagen. Det gjordes utifrån bedömningen att många leverantörer hade ekonomiska svårigheter till följd av pandemin.
En stor mängd myndigheter valde att följa rekommendationen – bland dem Statens servicecenter med betalning inom 8 dagar som nytt riktmärke istället för 30 dagar.
-Vi måste alla hjälpas åt i den besvärliga situation som vi befinner oss i. Genom att betala våra leverantörsfakturor inom åtta dagar hoppas vi kunna bidra till att företag får in likviditet snabbare. Min förhoppning är att fler myndigheter väljer att följa rekommendationen från Riksgälden, sade generaldirektören Thomas Pålsson.
Även många kommuner gick över till en mer generös handläggning med lite olika variationer som ”betalt direkt efter attestering” i Uppsala, 15 dagar i Malmö och 20 dagar i Stockholms stad.
Domstolsverket och Göteborgs universitet är två delar av staten som meddelar att man nu återgår till normala betalningsrutiner efter vägledningen från Riksgälden.
-När pandemin bröt ut så tittade man på flera olika åtgärder. Myndigheter ansvarar själva för sina betalningar och denna lösning gav myndigheterna möjlighet till större flexibilitet. Nu när det har skett en återhämtning i ekonomin har vi tagit bort denna rekommendation, säger Annika Gyllström.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer