Jag har läst Inköpsrådet så länge sajten funnits och det har skrivits så himla mycket bra expertkommentarer på den här sidan genom åren. Nu har jag fått frågan om jag vill bli expert på Inköpsrådet. Och jag har tackat ja, efter viss vånda.
Vad kan jag skriva om som ingen annan redan skriver eller har skrivit om? Vad är jag expert på som ingen annan är expert på?
Jag skummar igenom några tidigare inlägg på sajten. Camilla är en grym expert på hållbarhet och skriver både roligt och insatt. Jag fastnar i en intressant text om säkerhetsskyddad upphandling som Pernilla, en annan ny expert, skrivit. Petra, som varit en av mina förebilder sedan jag träffade henne första gången när hon var inköpschef på Helsingborgs stad, skriver kunnigt om förhandlat förfarande. Magnus företräder småföretagarna. Linda kan allt om livsmedelsupphandling. Peter är expert på it-avtal. Jurister skriver initierat om allt från rättsfall till sanktioner mot Ryssland…
Vad kan jag bidra med? Jag har jobbat hela mitt yrkesliv i en mindre kommun, nämligen Simrishamn. Att jobba med upphandling i en liten kommun är inte att bli expert på ett avgränsat område. Du förväntas vara expert på allt, och blir därmed expert på ingenting. Eller kanske är det just det jag är expert på, expert på att vara generalist?
Expert på att se kopplingen mellan besluten i högsta ledningen och det dagliga arbetet hos dem som jobbar längst ut i verksamheten? Expert på att få ut det mesta av andra experter i upphandlingsprocessen?
Vad gör jag mer?
Jag har alltid brunnit för att förklara så att andra förstår, redan innan jag började jobba med upphandling. Om jag inte kan förklara så att andra förstår så har jag inte förstått tillräckligt bra själv.
Det har varit en av drivkrafterna bakom att jag under lång tid skrivit inlägg på www.upphandlingsbloggen.se. Att få andra att förstå saker som jag upplever som självklara för att upphandlingsverksamheten i kommunen ska fungera.
På bloggen har jag skrivit inlägg om hur upphandling förhåller sig till den kommunala budgetprocessen, om varför man ska vikta sina utvärderingsmodeller, om digital revolution, om inköpsverksamhetens svarta hål, om att alla krav är bör-krav, om att samordnad varudistribution inte är gratis och om att e-handel är lösningen på allt.
Alla med målet att förklara en liten del av några av de processer som tillsammans utgör kommunens totala arbete med upphandling och inköp.
Det där sista förresten. E-handel. Där har jag nog en kombination av erfarenheter som är ganska sällsynt – jag har infört två olika system i två olika organisationer. Jag har varit ansvarig för e-handelssystemet i åtta år, jag har varit delprojektledare för delområdet ”inköp” när vi upphandlade system senast och samtidigt var jag ansvarig för den övergripande upphandlingen av ekonomi- och inköpssystem.
Sedan den 1 januari 2022 har vi ett nytt system som vi jobbar aktivt med att utveckla och vi har redan i år gått från att ha cirka tio avtal upplagda i systemet till, i skrivande stund, 20 avtal.
E-handelsexpert. Expert på e-handel. Det kan jag nog leva med att kalla mig. Det blir det nog en del texter om framöver.
Men det kan lika gärna bli något helt annat. Så länge jag känner att jag har något att skriva om som är (eller borde vara) intressant för andra i upphandlingsvärlden kommer jag att fortsätta. Både här och på bloggen. Så kan jag bara hoppas på att det är till nytta för er som läser.
Marcus Bäckström
Upphandlingsstrateg
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer