Sophie Løhde
Sophie Løhde utesluter inte lagskärpningar. Foto: Nadia Fryd.

Vill inte se fler Ateafall

Efter ett köpstopp på några månader är det återigen fritt fram för Atea att göra affärer med det offentliga Danmark. Fast från politiskt håll hade man dock velat vara strängare mot det mutdömda företaget.


Kammeradvokaten har efter den stora danska mutaffären har analyserat det ”självreningsprogram” som Atea sjösatt. Byggt på den omfattande utredningen väljer Moderniseringsstyrelsen och Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) att ge klartecken för återupptagna affärsrelationer.

Fast från ansvarigt politiskt håll är tongångarna definitivt inte alls lika förlåtande. Danmarks frispråkiga innovationsminister Sophie Løhde sticker inte under stol med att hon gärna hade sett tuffare tag – och rivit kontrakten.

Tillsammans med den nye näringslivsministern Rasmus Jarlov lovar hon nu att undersöka om det behövs en skärpning av regelverket. För danska IT Watch uppger hon att det lyckligtvis är ovanligt med korruptionsaffärer av denna dignitet:

– Det är viktigt att vi undviker liknande fall som undergräver förtroendet för offentliga myndigheter.

Även om handeln på Ateas ramavtal återupptas – och företaget välkomnas som anbudsgivare i nya upphandlingar – sätts företaget under specialbevakning. Minst en gång om året, i fyra år framåt, kommer pålitligheten att granskas.

Kravet är att tagna initiativ efterlevs. Ledningen för Atea ska, klart och tydligt, ta avstånd från mutor. De nya policies som införts måste följas och det på alla nivåer inom verksamheten.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *