Nyköpings hamn
Hamnen i Nyköping. Foto: Per-Erik Adamsson.

Rimlig förklaring till lågt takpris

Nyköpings kommuns upphandling av takarbeten har utvecklats till en ovanligt långdragen historia. Upphandlingen, som följs noga av lokalpress, kan nu vara på väg i mål.

I höstas diskvalificerade Nyköpings kommun två takläggningsföretags anbud med motiveringen att de var orimligt låga. Kommunen hade jämfört offererade priser med gängse branschpriser i kalkylprogrammet Wikells sektionsfakta.

Den tredje anbudsgivaren, Plåt och ventilation, vann upphandlingen av tak- och beläggningsarbeten. Nordvall bleck och plåt nöjde sig inte med det beskedet, utan överklagade tilldelningen.

Nordvalls pekade på att man tidigare har haft ramavtal med kommunen och baserat sitt anbud på dessa kunskaper. Nivån förklaras bland annat med förmånliga inköpspriser.

Förvaltningsrätten dömde kommunen att rätta upphandlingen. Ansökan om prövningstillstånd lämnades till kammarrätten, men Nyköping fick inte gehör för det önskemålet.

Bakom hela historien skymtar en tidigare tvist med Nordvalls. I den förlikades parterna år 2017 genom att takföretaget betalade tillbaka ett ansenligt belopp.

– Vi ansåg att de hade överfakturerat då. Därför blev vi förvånade när de nu säger att de kan hålla sig till lägre priser, säger Göran Adolfsson, upphandlingschef vid Nyköpings kommun till Södermanlands Nyheter.

Efter den nya anbudsutvärderingen går ramavtalet, som bedöms vara värt två till tre miljoner kronor per år, till Erikssons plåt – som lämnade de allra lägsta priserna. Om inte också det beslutet överklagas, vill säga.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *