Jacob Bundsgaard satte stopp för regeringsmål. Foto: Ole Bo Jensen.

Mållöst för danska upphandlare

Den danska regeringen tvingas backa på målet att 35 procent av kommunernas uppgifter ska upphandlas. Kommunernes Landsforening vill inte binda sig till en siffra.

Danmarks regering har drivit på för att få landets kommuner att konkurrensutsätta fler offentliga uppgifter. Inriktningen var att fram till år 2025 öka ”upphandlingsandelen” från dagens 27,1 procent till 35 procent.

Något sådant måltal blir inte aktuellt. Inte just nu i alla fall. Kommunernes Landsforening (KL), med Aarhusborgmästaren Jacob Bundsgaard i spetsen, satte sig på tvären.

Även om partnerna är eniga om nyttan av ökad konkurrensutsättning tvingades regeringen vid förhandlingarna med kommunerna om ekonomin för 2019 att släppa detta krav. Skrivningen i överenskommelsen är nu istället att ”en stor del” av de kommunala uppgifterna ska upphandlas.

Regeringen och KL fokuserar på att stärka det offentlig-privata samarbetet. Särskild prioritet får innovationssamarbete och partnerskap mellan kommuner och privata företag. Man enades också om att arbeta för att få bort olika lagstiftningsbarriärer som hindrar eller försvårar samarbete mellan kommuner och privata företag.

Möjligen kommer diskussionerna om 35-procentsmålet att tas upp igen till hösten.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *