Skolpojke
I skolbänken. Foto: Doug Olson, Mostphotos.

Inget direkt skolboksexempel

Laholm nobbade billigaste anbudet. Konkurrensverket är kommunen i hasorna och förfördelad leverantör kräver närmare en halv miljon i skadestånd. Glänningeskolans möbler kan bli en dyr historia.

Skolmöblerna till nya Glänningeskolan i Laholm är inget skolboksexempel på en lyckad upphandling. Fyra leverantörer tävlande om den förnyade konkurrensutsättningen på SKL Kommentus ramavtal. AJ Produkter var billigast.

När AJ Produkter, som ansåg sig felaktigt diskvalificerade, ”hotade” med överprövning avbröts upphandlingen. Företaget fick förgäves vänta på omtag med ny upphandling.

Istället köptes möblerna för 1,2 miljoner kronor från Input interiör, en kvarts miljon dyrare än hos AJ Produkter. Direktupphandlingen, som förklaras med tvingande allmänt intresse, överklagades.

Kommunen ville att avtalet skulle bestå, men det ogiltigförklarades av förvaltningsrätten. Trots att förvaltningsrätten i juni beslutade att avtalet inte får fullgöras innan dom faller fick kommunen leverans.

Möblerna har inte återlämnats till säljaren. Richard Mortenlind, utbildningschef i Laholm, säger till SVT Nyheter Halland att det är kommunstyrelsens ordförande som beslutat att de ska användas:

– Annars hade vi inte kunnat öppna skolan och eleverna skulle inte fått sin lagstiftade rätt till skola.

Fast den uppfattningen delas inte av förvaltningsrätten. Domstolen inser att skolan visst behöver möbleras, men tvivlar på att möblerna är avgörande för utbildningen. Det konstateras att det borde ha varit möjligt att temporärt, fram till en korrekt upphandling, använda äldre möbler.

AJ Produkter kräver 460 000 kronor i skadestånd. Utöver utebliven vinst ska beloppet täcka bland annat utlägg för de juridiska tjänster som företaget behövt.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *