Av dem som jobbar med upphandling är en femtedel mycket missnöjda eller missnöjda med sin nuvarande lön. Det framgår av Inköpsrådets löneenkät. När motsvarande undersökning gjordes ett år tidigare var en av fyra missnöjd eller mycket missnöjd med lönen. Av de som deltog i undersökningen säger drygt fem procent att de är mycket missnöjda med lönen. Knappt 16 procent anger den lägre graden ”missnöjd” i enkäten.
Gruppen missnöjda och mycket missnöjda anser i genomsnitt att de bör ha 20 procent högre lön för att nå upp till en skälig ersättning. De missnöjdas genomsnittslöner är också lägre än genomsnittet för alla upphandlare, även om skillnaden snarare är närmare 10 än 20 procent.
Störst är missnöjet inom statlig förvaltning och landsting. 29 procent av dem som är mycket missnöjda arbetar i statlig förvaltning, trots att gruppen som är verksam i statlig förvaltning utgör 23 procent av hela undersökningen.
De som arbetar i bolag, offentligt ägda bolag och privata bolag, är mest nöjda med sin lön. Här hittar vi fem procent av dem som är mycket missnöjda, men gruppen utgör 14 procent av hela undersökningen. Lönerna inom privata och offentligt ägda bolag är också högre än genomsnittet, vilket kan förklara att de är mindre missnöjda.
Den övervägande gruppen i undersökningen är dock varken nöjd eller missnöjd med sin lön. Och antalet som är nöjda eller mycket nöjda med sin lön är större än de som är missnöjda eller mycket missnöjda.
[lönestatistik]
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer