Agenda 2030 syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.
I Sverige inkluderar genomförandet av Agenda 2030 kommuner och regioner liksom statliga myndigheter. För att nå målen i Agenda 2030 har regeringen pekat ut offentlig upphandling som ett viktigt redskap. Agenda 2030 har 17 globala mål och 169 delmål för hållbar utveckling.
Om cirka tio år ska Agenda 2030 och de globala målen ha uppnåtts, men ännu är det en lång väg kvar att gå. En framgångsfaktor för ett långsiktigt arbete med Agenda 2030 är samverkan och samsyn mellan upphandlande myndighet och näringsliv med input från det civila samhället.
Innovation och ny teknik är centralt för att nå målen i Agenda 2030. Att använda funktionskrav i upphandling är en annan förutsättning för att öka på takten för att nå önskade effekt.
Agenda 2030 ger inte i detalj vägledning för vilka krav man bör ställa i offentlig upphandling men kan användas som en vägledning. Ett av delmålen, 12.7, handlar om att främja hållbar offentlig upphandling:
12.7 FRÄMJA HÅLLBARA METODER FÖR OFFENTLIG UPPHANDLING
Främja hållbara offentliga upphandlingsmetoder, i enlighet med nationell politik och nationella prioriteringar.
Upphandlingskraven bör formuleras så att de bidrar till att målen i Agenda 2030 uppnås. När du står inför en ny upphandling, fundera över vilka delmål som påverkar upphandlingen. Har er organisation en övergripande hållbarhetsstrategi som bygger på Agenda 2030?
Fundera vidare på hur ni som upphandlande myndighet i just denna upphandling genom era krav kan bidra till att delmålen uppnås.
Att ställa krav på hållbarhet i offentlig upphandling har ofta fokus på miljökrav till exempel krav på effektiva transporter, ökad andel energi och bränsle från förnybara källor eller en effektiv avfallshantering.
För att uppfylla Agenda 2030 är det viktigt att också få med krav på social hållbarhet. Sociala krav kan til exempel handla om att ställa särskilda kontraktsvillkor på arbetsrättsliga villkor, arbetsmiljö och tillgänglighetsanpassning.
Under de år jag arbetat med offentligt upphandling har jag följt hur synen på upphandling har förändrats över tid, från att vara en sidouppgift till att bli en strategisk funktion. För dig som upphandlare innebär det att du går från att göra inköp av tjänster eller produkter till din verksamhet till att du förväntas genom dina affärer bidra till att förändra samhället till ett mer hållbart samhälle.
Genom upphandlingar har offentlig verksamhet stora möjligheter att bidra till omställningen mot det hållbara samhället. Att använda kravställning med utgångspunkt i Agenda 2030 och de olika delmålen visar att myndigheten har framåtanda och att man tar sitt strategiska ansvar i omställningen.
Malin Möller
Chef för Hållbar verksamhetsutveckling på KGK
Har du frågor till Malin Möller om hållbarhet? Mejla info@inkopsradet.se
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer