Finska regeringen, som har samma EU-regler för upphandling som Sverige att luta sig mot, har skärpt kraven vid statliga upphandlingar av livsmedel till offentliga kök. Det kunde Inköpsrådet avslöja i juli.
– Vi förbinder oss att köpa mat med respekt för de regler som vi förutsätter att våra matproducenter ska följa, sade då den finske jordbruks- och miljöministern Kimmo Tiilikainen.
Detta principbeslut har fått stor uppmärksamhet utanför Finlands gränser. Även svenska lantbrukare har svårt att i upphandlingar med prisfokus konkurrera med importerad mat som producerats under helt andra förutsättningar vad gäller exempelvis djurskydd.
I Nyköping vill allianspartierna kopiera det finska principbeslutet för kommunens livsmedelsinköp. Detta framgick under den pressträff som partierna arrangerade i Stigtomta:
– Det handlar om att utreda konsekvenserna och möjligheterna av att Nyköpings kommun fattar ett principbeslut om att livsmedel som upphandlas och serveras i våra offentliga kök ska vara framställda under samma förutsättningar som hos våra svenska producenter, säger Anna af Sillén, moderat oppositionsråd, till Sörmlands Nyheter.
I Södermanland beskrivs mat som en av länets viktiga utvecklingskrafter. Önskemålet om att förbättra förutsättningarna för lokala producenter ligger väl i linje med den strategi, Stolt mat, som bland annat länsstyrelsen utformat.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer