Marknadslösningar och privatiseringar inom vården leder enligt Socialdemokraterna till ökade kostnader och försämrade arbetsvillkor för personalen. Partiet går till val på att genom olika åtgärder minska inslaget av upphandlad vård.
Finansminister Magdalena Andersson menar att det ska vara ordning och reda i vården:
– Därför vill vi sätta stopp för privatiseringar och gräddfiler.
Socialdemokraterna vill lagstifta för att stoppa privatiseringar av landets cirka 60 akutsjukhus och universitetssjukhus. Det beskedet oroar Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm samt Liberalernas nationella talesperson i sjukvårdsfrågor.
Stockholms läns landstings avtal med Capio S:t Göran, som allmänt anses som mycket välskött, löper ut vid årsskiftet 2021/22. Hon frågar om landstinget då ska tvingas att avbryta samarbetet med Capio och ta tillbaka sjukhuset i landstingsregi?
– Svaret måste komma före valet. 2.000 anställda på Capio S:t Göran måste få besked om Socialdemokraterna vill slå undan benen för deras arbetsgivare.
Trots att förslaget om vinsttak inom skola och omsorg i juni röstades ner i riksdagen lovar (s) att återkomma i denna fråga. För att vårdens resurser ska gå till vård är löftet att ändra lagstiftning, se över ersättningssystem och andra viktiga styrsystem för att säkerställa att det är behoven som styr.
Genom att under nästa mandatperiod införa offentlighetsprincipen inom hela vården är tanken att bland annat öka insynen i hur privata vårdgivare hanterar försäkringspatienter i vårdköer. Vallöftet från civilminister Ardalan Shekarabi är att alla aktörer som bedriver offentligt finansierad vård, omsorg och utbildning helt och hållet ska omfattas av offentlighetsprincipen, ett förslag som mött kritik från företagshåll.
– För oss går offentlighetsprincipen före företagens informationssekretess.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer