Upplands Väsby kommun väljer Fazer Food Services som leverantör av måltider till skolor, förskolor, äldreboenden och andra kommunala verksamheter. Det är en comeback som heter duga.
Under 2014 och 2015 riktades ett stort antal klagomål mot de måltider som Fazer serverade. Klagomålen till trots lyckades företaget inte lyfta kvaliteten, utan maten tvärt om försämrades. Det resulterade i viteskrav från kommunen på 515 000 kronor.
Dessa lärdomar har tagits tillvara:
– I och med den här upphandlingen skärper vi kraven på matens kvalitet och möjligheterna att vidta åtgärder ifall leverantören inte lever upp till avtalet, säger Barbro Johansson, chef för Upplands Väsbys social- och omsorgskontor.
Till kravspecifikationen hör att levererad mat ska ha ett högt näringsinnehåll, god smak och av hög kvalitet. 80 procent av maten ska vara lagad från grunden. Andelen ekologiska råvaror höjs från tidigare 26 procent till 35 procent. Vidare ska närproducerade livsmedel köpas om möjligt.
– Vi har ett gott samarbete kring kvalitetsfrågorna med Fazer och vår gemensamma ambition är att barn och gamla ska erbjudas god, näringsrik mat av hög kvalitet,
Morgan Christoffersson, kommersiell direktör på Fazer Food Services, är glad över att ha fått förnyat förtroende från Upplands Väsby kommun:
– De krav som kommunen ställer på måltiderna ligger väl i linje med hur vi på Fazer arbetar.
Två företag lämnade in anbud i upphandlingen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer