Varnar för pausade upphandlingar

Jakten på skyddsmaterial till vården gör att andra upphandlingar får vänta. Nu varnar företrädare för näringslivet för att detta förstärker lågkonjunkturen. ”Växla upp inköpen i stället så att företagen får en större möjlighet att överleva”, uppmanar Magnus Johansson på organisationen Företagarna.

Coronaepidemin innebär stora påfrestningar för samhället. Upphandlare på kommuner och regioner över hela landet sliter för att få fram skyddsmaterial till vård- och omsorgspersonal.

På Sundsvalls kommun ägnar upphandlaren Cathrin Eliasson och två av hennes kollegor all sin tid åt att försöka köpa in handskar, skyddsmasker, visir, plastförkläden och annan skyddsutrustning.

Under tiden blir andra upphandlingar lagda på is.

– Den närmaste månaden kommer jag att fokusera på skyddsutrustningen. Det finns inga alternativ. Vi måste kunna skydda vår personal, säger Cathrin Eliasson.

Samtidigt har många företag fått se sin orderingång tvärbromsa och mycket talar för att en lågkonjunktur står för dörren.

Nu varnar företrädare för näringslivet för att upphandlingar som läggs på is förstärker krisen.   

– Många företag har hört av sig med oro kring att upphandlande myndigheter väljer att pausa kommande upphandlingar på grund av det rådande oroliga läget, säger Magnus Johansson, expert på offentlig upphandling på organisationen Företagarna.

Han uppmanar offentliga upphandlare att istället växla upp sina inköp för att ge företagen en större möjlighet att överleva.

– Sådana inköp inte är lika beroende av marknadens nycker. Nu är det viktigt att den offentliga sektorn föregår med gott exempel och håller efterfrågan uppe, säger Magnus Johansson.

Birgitta Laurent, upphandlingsexpert på organisationen Svenskt Näringsliv, delar den bilden och uppmanar offentlig sektor att inte pausa planerade upphandlingar.

– Tvärtom bör planerade inköp om möjligt tidigareläggas, säger hon.

Birgitta Laurent har fått signaler om att ramavtal inte används i samma utsträckning som tidigare.

– Mitt budskap till offentliga upphandlare är att de ska fortsätta köpa på de avtal man har. Och om man avser att ändra sitt köpbeteende är det mycket viktigt att föra en dialog med sina leverantörer.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

6 thoughts on “Varnar för pausade upphandlingar

 1. Tramsartikel. Tror ni en myndighet kan upphandla hur mycket som helst? Finns alltid begränsade resurser. Resurser ska givetvis läggas på det som är viktigast. Det bestämmer inte privatsektor!

 2. Jag håller i sak med Fredrik, även om jag inte vill gå lika långt och kalla det trams – det är klart att näringslivet vill se om sitt hus och provar alla möjliga knep.

  Något vi märkt av den senaste tiden, är att vissa företrädare för ”näringslivet” verkar ta chansen att salta anbudspriserna lite extra just nu. Det har gjort att jag personligen börjat överväga ”lägsta pris” allt oftare, något som vi också brukar få på skallen för.

  1. Lägsta pris modellen är inget att skämmas för. Bara den har relevanta skakrav.

 3. Det var det värsta jag läst på länge.
  ”– Många företag har hört av sig med oro kring att upphandlande myndigheter väljer att pausa kommande upphandlingar på grund av det rådande oroliga läget”
  Jag vill gärna se fakta på att upphandlingar pausas.

  Sen tror jag att i de flesta fall inte är upphandlare som ropar av på ramavtal utan beställare ute i verksamheterna. Jag vet inte, men så ser det ut i de 7 kommuner och 30 talet kommunala bolag jag arbetar för. Jag själv har inga upphandlingar som är planerade detta året som får vänta, tvärt om så får jag mycket mer gjort nu när alla möten är digitala (som det borde varit redan från början) och jag sitter större delen av min arbetstid och jobbar hemifrån.

  Alarmistisk tycka synd om artikel, gör något vettigt istället!

 4. Jag kan tycka att det är märkligt ineffektivt om upphandlaren ska sitta och beställa skyddsutrustning. Om nu inte upphandlaren råkar vara både expert på och den som har mandat att bestämma vilken skyddsutrustning som organisationen behöver. Annars vore det en bättre uppgift för någon duktig beställare inom vården, så har vi det i vår kommun, jag har som upphandlare inte beställt någon skyddsutrustning alls eftersom det skulle innebära att jag ändå måste kolla med vår personal inom vården vad de behöver och vilka krav som ska ställas och då är det mer effektivt om de beställer själva. Det enda jag gör är att bedöma om det är seriösa företag de beställer från, det är mitt expertisområde.

  Annars håller jag med Kid, jag får mer gjort och upphandlingarna rullar på som vanligt eller bättre nu när jag jobbar hemifrån och har kortare och effektivare möten.

 5. Jag kan inte svara för andras arbete men vi har fullt upp med det ordinarie och det som tillkommer pga Corona. Tursamt nog arbetar jag, med många, hemma och vi ser hur produktiviteten gått upp avsevärt precis som andra kommenterat här – kanske något att tänka på i den kommande vardagen.

  Kritik mot upphandling som sådan utgår för det mesta från oändligt med tid och resurser för att uppfylla samtliga lagkrav och gärna uppnå några bonusmål för att främja tillgänglighet, miljöaspekter eller sociala krav.

  Jag ser gärna en framtid där INTE 50-75 % av min dag består av obligatoriska möten, 10-15 % admin plus samtal vilket ger ungefär 1-2 timmar kvar att producera och genomföra upphandlingar.

  På 90-talet har vi några möten i veckan, nu några per dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *