Landstinget Blekinge län har tillsammans med Framtidsverket tagit fram ett traineeprogram för att utbilda personer till upphandlare. Idén om traineeprogrammet uppkom vid en framtidsmässa i Stockholm där man diskuterade svårigheten att locka unga människor in i offentlig sektor.
Hösten 2015 startade det första traineeprogrammet och man tog in fem stycken under ett år, en dag per vecka i olika bristyrken. En av dessa skulle läras upp till upphandlare. Att man endast tar in en person till upphandlingsområdet beror på att det kräver så pass mycket tid och resurser att man inte mäktar med mer än en person.
– Slutmålet är att personen ska få göra en egen upphandling från början till slut med den upphandlare som är mentor åt traineen, säger Ann-Louise Frinäs som är handledare i traineeprogrammet.
Att endast ha personen under upplärning en dag per vecka innebär dock vissa problem tillägger Ann-Louise Frinäs, då man egentligen inte hinner med så mycket. Det är svårt att anpassa en persons upplärning till en upphandling.
Den första personen som deltog i programmet hade ett år kvar i skolan och andra ambitioner, därför kunde man inte man inte rekrytera honom när programmet var avslutat.
– Det är bättre att ta in en som är i sluttampen av sin utbildning. Då finns det större möjlighet till anställning och personen får någonting tillbaka för den tid som lagts ner, säger Ann-Louise Frinäs.
Slutmålet för traineeprogrammet är att de förhoppningsvis kan rekrytera personen, men då inte till fullfjädrad upphandlare direkt. Till att börja med skulle personen anställs personen få göra lite enklare direktupphandlingar för att så småningom växa in i rollen som upphandlare.
– Det positiva med den vägen är att vi får möjligheten att forma personen genom att vi tar oss den tiden avslutar Ann-Louise Frinäs.
Det tycker jag är jätte bra. Det ställs oftast väldigt höga krav vid anställning av upphandlare. Visst är det ett kvalificerat arbete men det går att lära sig yrket genom trainee-program också.
Bra jobbat Landstinget Blekinge! Det gäller bara att se till att man har bra, utarbetat processer och rutiner som stöd.
Vi har en Mentor/handledare tilldelad till varje nyanställd, trainee såväl som rekryterade anställningar.
Fasta rutiner och mallar i så lång utsträckning som det går men avsteg behöver ju ibland göras. Då har mentorn/handledaren en viktig roll att fylla i att lära varför man gör avsteg från rutinen.