Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Täckningsköp kräver eftertanke

TillsynsbeslutKonkurrensverket har nyligen granskat en kommuns upphandling av entreprenadtjänster och utdelat kritik på grund av en otillåten direktupphandling. Johan Rappman och Linus Nilsson, Norma Advokater, analyserar Konkurrensverkets beslut.

| 2024-09-27
Johan Rappman och Linus Nilsson, Norma Advokater.

Bakgrund
Sedan 2012 har kommunen K haft ramavtal avseende entreprenadtjänster inom områdena gata, park och transport. År 2018 ingick K även ett ramavtal avseende mark- och anläggningsarbeten med en annan leverantör. Dessa ramavtal löpte ut vid olika tidpunkter under 2022.

Efter att ett påbörjat upphandlingsförfarande avbrutits annonserade K den 17 mars 2022 en ny upphandling, som omfattade dels tjänster som ingick i den avbrutna upphandlingen, dels tjänster som utförts i ett av de tidigare ramavtalen. Tilldelningsbeslutet, som meddelades 16 maj 2022, var startskottet för en lång rad av överprövningar, varefter K i december 2023 ingick avtal.

Under överprövningsprocesserna ingick K ett tillfälligt ramavtal med en leverantör. Det tillfälliga avtalet tecknades i augusti 2022 och föregicks inte av någon annonsering. Ramavtalet löpte under perioden 15 oktober 2022 – 31 maj 2024 (inkl. förlängning). Under tillsynen framkom inte annat än att det tillfälliga avtalet omfattade samtliga de tjänster som ingick i den överprövade upphandlingen.

Allmänt om Konkurrensverkets bedömningar och beslut
Fördelen med KKV:s tillsynsärenden är att de ofta är mer omfattande och ”utbildande” än ett domstolsavgörande. Till skillnad från ett domstolsavgörande som ”enbart” ska avgöra den fråga som parterna lyft fram, och som därtill påverkas av bland annat åberopsbördan, har KKV ett större utrymme att i fler delar bedöma och uttala sig om hur LOU ska tillämpas.

Det som är särskilt intressant att lyfta fram från tillsynsbeslutet är KKV:s bedömningar om täckningsköp. I tillsynsärendet anförde K att direktupphandlingen kunde genomföras med stöd av reglerna om täckningsköp i 19 a kap. 6-7 §§ LOU. Därutöver gjorde K bland annat gällande att de anskaffade tjänsterna i vissa delar inte var möjliga att avstå från ur ett långsiktigt ekonomiskt perspektiv.

Täckningsköpets värde
KKV betonade att upphandlande organisationer bör göra en restriktiv bedömning av en upphandlings värde och att detta är särskilt viktigt i svårbedömda fall.

K hade uppskattat det årliga värdet av det tillfälliga avtalet till 55 miljoner kronor per år, vilket vid tidpunkten när avtalets ingicks var precis under tröskelvärdet för byggentreprenader och långt över tröskelvärdet för andra tjänster.

Under tillsynen konstaterade dock KKV att värdet på genomförda avrop under en tid om cirka ett år och två månader (kortare tidsperiod än det tillfälliga avtalets löptid inklusive förlängningsoption) hade uppgått till cirka 73,5 miljoner kronor. KKV kunde därför konstatera att värdet på det tillfälliga avtalet översteg beloppsgränsen för täckningsköp, och att K inte heller hade gjort en sådan restriktiv bedömning av det tillfälliga avtalets värde som ska göras.

Täckningsköpets omfattning
Eftersom värdet på det tillfälliga avtalet översteg ovan nämnda beloppsgräns har direktupphandlingen inte varit tillåten med stöd av bestämmelserna om täckningsköp. Trots att det inte var nödvändigt för att avfärda tillåtligheten att täckningsköpet övergick KKV till att också bedöma om anskaffningen var nödvändig enligt 19 a kap. 7 § LOU.

Under tillsynsärendet framkom att det hade levererats ett flertal arbeten som inte kunde anses ”angelägna”, till exempel arbeten som avsåg dekorationer och annat för halloween, jul, valborgsfirande och alla hjärtans dag. KKV ansåg också att inte heller ”långsiktiga ekonomiska perspektiv” var angelägna behov i den mening som avses i 19 a kap. 7 § LOU.

Utan att bedöma värdet av de icke angelägna delarna, menade KKV att K inte hade visat att samtliga anskaffningar var nödvändiga och därmed angelägna, eftersom anskaffningar rimligen kunnat anstå till dess att kontrakt i den överprövade upphandlingen kunde ingås. KKV bedömde därför att det tillfälliga avtalet var mer omfattande än vad som krävdes med hänsyn till upphandlingens syfte och att täckningsköpet var otillåtet.

Kommentar
Det kan konstateras att KKV gör en restriktiv bedömning av 19 a kap. 7 § LOU, eftersom täckningsköpet ansågs vara för omfattande, och således otillåtet, så fort anskaffningen till viss del inte var angelägen. Möjligheten till täckningsköp är ett undantag och ska, likt alla undantag från krav på annonsering, tillämpas restriktivt. Vi delar därför KKV:s bedömning, men kan samtidigt konstatera att tillämpningen i praktiken ofta ser annorlunda ut. 

I många situationer kan det vara helt oundvikligt med täckningsköp och i vissa situationer kan det också vara nödvändigt att all anskaffning i en överprövad upphandling ingår i täckningsköpet. Vi tycker oss dock se en trend att tillfälliga avtal utformas slentrianmässigt och utan närmare överväganden.

Det är inte ovanligt att se tillfälliga avtal med identiska villkor som i den överprövade upphandlingen, med i princip den enda skillnaden att det finns en mekanism för avtalets upphörande som i regel är knutet till utgången i överprövningsprocessen. KKV:s tillsynsbeslut stärker uppfattningen att tillfälliga avtal som utformats på det sätt som redovisats ovan i regel inte är tillåtna.

Till skillnad från ett tillsynsärende, där alla fakta finns tillgängliga, kan det naturligtvis finnas svårigheter att på förhand avgöra vad som kommer att vara nödvändigt att anskaffas under tiden för ett tillfälligt avtal och i vilken omfattning. Det bör emellertid inte hindra att ett ordentligt försök till sådana överväganden görs inför ett täckningsköp, särskilt då bevisbördan för att regeln är tillämplig ligger på den upphandlande organisationen.

Ramavtal som utgör täckningsköp bör därför följas av interna riktlinjer om att avrop och beställningar endast får göras av nödvändiga anskaffningar av varor och tjänster, det vill säga att en prövning görs före varje beställning.

Konkurrensverkets beslut
2024-06-11, dnr 419/20923

Juristpanelen

Läs mer: DirektupphandlingKonkurrensverket

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet

Nytt från Upphandling24

  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
  • Malin efter Olof
  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025