Landstinget i Värmland är landets mest hållbara. Värmland toppar, före Västra Götalandsregionen och Region Skåne, den ranking som tidningen Aktuell Hållbarhet gjort tillsammans med Dagens Medicin.
Till de kriterier som bedömts hör bland annat andelen ekologiska livsmedel och hur hållbarhetskrav ställs vid upphandlingar.
– Vi har legat i topp i många år, men det är ändå lite överraskande, säger Curt Monfelt, miljöchef vid Landstinget i Värmland.
Undersökningen slår fast att landets landsting och regioner är mer hållbara än kommunerna. Man har bland annat hårdare klimatmål och bättre uppföljning av upphandlingskrav. Därmed inte sagt att det inte finns mer att göra – hit hör bland annat innovationsupphandlingar för att driva på hållbarhet.
Stockholms läns landsting, som tidigare toppat en liknande mätning, hamnar först på åttonde plats. Det fallet oroar Tomas Eriksson som är miljöpartistisk gruppledare i landstinget.
– Även om mätningarna inte är helt identiska är det tydligt att Stockholms läns landsting halkat efter i miljöarbetet. Det märks inom energianvändning, miljökrav i upphandling och inom IT.
Partiets recept är att avsätta pengar, en halv miljard, för att uppnå målen i miljöprogrammet. Dessutom krävs en ytterligare förstärkning av upphandlingsverksamheten.
– Centerpartiet och Alliansen pratar mycket om att de prioriterar miljöarbetet, nu vill vi se att de lever upp till det. Hittills har dock budskapet varit att alla miljöförbättringar ska finansieras inom befintlig budget och då blir det svårt att uppnå resultat, säger Tomas Eriksson.
Till de praktiska förslagen hör att göra slut med bensinbilstaxi och välja elbil så långt det går för de årliga 46 000 tjänsteresorna med taxi. Klimatkompensation för flygresor, där pengarna går till åtgärder som att köpa in elcyklar och sätta upp laddstolpar, är en annan idé.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer