Avtalstrohet ger kommunen bonus

Robert Aradszky

Robert Aradszky räknar med att inköpsanalysen ska ge bonus. Foto: Svedala kommun.

Svedala kommun skaffar verktyg för inköpsanalys. Förutom en höjning av avtalstroheten räknar upphandlingsstrategen Robert Aradszky med en ekonomisk bonus.

Svedala kommun har en årlig inköpsvolym på mellan 300 miljoner kronor och 400 miljoner kronor. Nu håller man på att ta Inexchanges tjänst för inköpsanalys i bruk. Planen är att köra systemet skarpt under året för att därefter utvärdera resultatet.

– Jag ser det som en nödvändig investering i denna typ av system för att vi ska kunna analysera och följa de avtal som vi har ingått med olika leverantörer, säger Svedala kommuns upphandlingsstrateg Robert Aradszky till Inköpsrådet.se.

Målsättningen är att höja avtalstroheten snarare än att spara pengar med systemets hjälp.

– Nu kommer vi att kunna se vilka inköpsmönster vi verkligen har, sedan är det upp till oss att nå ut med information till dem som gör fel så att de får en chans att förändra sitt beteende.

Men någon besparing måste väl bli aktuell?

– Jag har inte analyserat hur stor besparingen skulle kunna bli. Den möjliga besparingen är endast en bonus.

Robert Aradszky tycker att han hittat rätt med Inexchange. I flera år har han sökt efter ett passande verktyg för att göra avtalsuppföljningar, men har haft svårt att hitta ett som både är smidigt och prisvärt.

– De är antingen för dyra för en liten kommun som vår, för svåra att anpassa till vår ekonomihantering eller för tröga med att få ur data ur sina system vilket gör att det tar lång tid och blir problem att komma igång.

Svedala kommun har redan tidigare använt Inexchange för e-faktura.

– Därför känns det extra roligt att de väljer att även använda vår tjänst för inköpsanalys, säger Simon Strandell, produktansvarig vid inköpsanalys på Inexchange.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *