Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Risk för skada om upphandling görs om

RättsfallsanalysKammarrätten i Göteborg har nyligen avgjort ett mål som bland annat rörde frågan om när en upphandlande myndighet kan sekretessbelägga handlingar i en avbruten upphandling. Hanna Lundqvist och Erika Sköld, Advokatfirman Lindahl, kommenterar kammarrättens dom.

| 2023-09-22
Advokaten Hanna Lundqvist och biträdande juristen Erika Sköld, Advokatfirman Lindahl.

Sammanfattning
Uppgifter som rör en avbruten upphandling, som myndigheten ska genomföra på nytt, kan omfattas av sekretess enligt 19 kap. 3 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:700), OSL, som reglerar sekretess till skydd för den upphandlande myndigheten. För att så ska vara fallet bör myndigheten kunna motivera på vilket sätt ett röjande av uppgifterna riskerar att påverka den kommande upphandlingen negativt, exempelvis genom ett sämre förhandlingsläge, färre anbudsgivare eller högre priser.

Bakgrund
Göteborg Energi genomförde en upphandling som gällde flexibilitet, uppkoppling och styrning av fjärrvärme och fjärrkyla. Upphandlingen genomfördes som ett förhandlat förfarande och Göteborgs Energi hade förhandlat med i vart fall en anbudsgivare. Upphandlingen överprövades och avbröts innan avtal tecknades.

Stockholm Exergi begärde att få ta del av samtliga anbud, ansökningar om att få lämna anbud, slutgiltigt avtalsutkast, förhandlingsprotokoll samt inbjudningar och agendor till alla förhandlingsmöten rörande upphandlingen.

Göteborgs Energi beslutade att sekretessbelägga delar av uppgifterna i handlingarna och angav två skäl för beslutet. Dels rörde uppgifterna anbudsgivarens affärs- eller driftförhållanden och det kunde av särskild anledning antas att anbudsgivaren led skada om uppgifterna röjdes, enligt 31 kap. 16 § OSL.

Dels hade upphandlingen överprövats och det var därför, enligt Göteborg Energi, möjligt att den skulle avbrytas och göras om i närtid (vilket också skedde). Ett röjande av uppgifterna skulle därför också skada Göteborg Energis möjligheter att genomföra en ny upphandling och sekretess förelåg även enligt 19 kap. 3 § OSL.

Kammarrättens bedömning
Kammarrätten konstaterade att beskrivningar av leverantörens tekniska lösningar var företagshemligheter och att det kunde antas att anbudsgivaren led skada om uppgifterna röjdes. Uppgifterna omfattades därför av sekretess enligt 31 kap. 16 § OSL.

När det gäller uppgifter som Göteborg Energi har sekretessbelagt med stöd av 19 kap. 3 § OSL, det vill säga på grund av att ett röjande skulle skada möjligheterna att genomföra en ny upphandling, så gör kammarrätten följande bedömning:

Beträffande korrespondens mellan anbudsgivaren och Göteborg Energi ansåg kammarrätten att den innehöll uppgifter som kunde påverka Göteborg Energis möjligheter att genomföra en ny upphandling på ett affärsmässigt sätt. Även när det gällde uppgifter i en Excelfil som visserligen inte visade resultatet av förhandlingarna, men kunde visa vilka delar av avtalet som förhandlats, ansåg kammarrätten att ett utlämnande skulle kunna leda till skada för Göteborg Energi vid en framtida upphandling.

Analys
Rättspraxis som rör frågan om när en upphandlande myndighet eller enhet riskerar att lida skada om uppgifter lämnas ut, på grund av att det skulle påverka en framtida upphandling om uppgifter röjs, är i viss mån spretig. Som exempel kan nämnas frågan om när anbudslämnandet i en kommande upphandling påverkas negativt av att anbudsöppningsprotokollet i en avbruten upphandling lämnas ut.

Kammarrätten i Sundsvall bedömde i mål nr 2232-14 att ett anbudsöppningsprotokoll i en avbruten upphandling skulle lämnas ut. Samma kammarrätt bedömde emellertid i mål nr 3357-19 att anbudsöppningsprotokollet i en avbruten upphandling omfattades av sekretess enligt 19 kap. 3 § OSL.

I de mål där domstolen har ansett att uppgifter avseende avbrutna upphandlingar ska lämnas ut, har skälet framför allt varit att den upphandlande myndigheten inte på ett tydligt och konkret sätt har kunnat visa och motivera på vilket sätt en kommande upphandling riskerar att påverkas negativt om uppgifterna lämnas ut, se exempelvis Kammarrätten i Stockholm, mål nr 6615-16.

I den nu aktuella domen verkar domstolen inte ställa lika höga krav på den upphandlande myndighetens motivering av varför ett utlämnande av de begärda uppgifterna riskerar att leda till att möjligheterna att genomföra en ny upphandling på ett affärsmässigt sätt försämras.

Göteborg Energi har nämligen i det överklagade beslutet endast angett att ett utlämnande av uppgifter om bland annat överenskommelser mellan Göteborg Energi och anbudsgivaren skulle skada Göteborg Energis möjligheter att genomföra en ny upphandling, utan att lämna någon närmare motivering av på vilket sätt den kommande upphandlingen påverkas.

Det framstår mot den bakgrunden som att domstolen bedömer det tillräckligt att upphandlingen har avbrutits och kan komma att genomföras på nytt. Sannolikt har domstolen också tagit hänsyn till vilken typ av uppgifter som har begärts ut, det vill säga uppgifter om överenskommelser samt vilka delar av avtalsutkastet som har förhandlats.

Det framgår inte av domskälen varför domstolen bedömer att ett utlämnande av just dessa uppgifter kan anses skada myndighetens möjligheter att genomföra en ny upphandling på ett affärsmässigt sätt.

Möjligen öppnar domen upp ett större utrymme för upphandlande myndigheter att sekretessbelägga uppgifter rörande avbrutna upphandlingar, som ska genomföras på nytt. En upphandlande myndighet som beslutar att sekretessbelägga uppgifter med stöd av 19 kap. 3 § OSL bör dock – i syfte att agera i enlighet med OSL och att beslutet ska stå sig vid ett eventuellt överklagande – alltid i sekretessbeslutet konkretisera och motivera den skada som myndigheter riskerar att lida vid ett utlämnande.

Målnummer och domstol
Kammarrätten i Göteborg, mål nr 1891-23, 2023-07-05.

Juristpanelen

Läs mer: Avbruten upphandlingSekretess och offentlighet

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

3 kommentarer på "Risk för skada om upphandling görs om"

  1. Björn skriver:
    2023-09-28 kl. 10:52

    Jag anser att användningen av 19 kap. 3 § OSL i detta sammanhang är principiellt felaktigt. Att UM inte preciserade på vilket sätt det allmänna kan anses lida skada väger naturligtvis tungt och domstolen borde har haft en enkel uppgift. Vad försöker UM att dölja? Jag anser att möjligheten att göra en ny upphandling och i den behandla alla leverantörer lika försvåras genom UM-driven sekretessiver. Det verkar som att leverantören som fick träffa och förhandla med UM i den avbrutna upphandlingen kommer att ha övertag i den kommande genom den information som de fick enskilt.

    Det är ju leverantörerna som ska skydda sina egna intressen och begära sekretess på det som kan skada deras intressen i en eventuell kommande upphandling.

    Svara
  2. Senior skriver:
    2023-10-05 kl. 08:37

    Jag resonerar precis tvärtemot Kammarrätten.

    Det är snarare konkurrensfrämjande att underlagen från en avbruten upphandling blir offentligt. På det sättet kan presumtiva leverantörer få en transparant bild av de villkor, priser och förutsättningar som föranledde ett avbrytande och i en kommande upphandling lättare kunna lämna sitt konkurrenskraftigaste anbud. Utan att vara insatt i UM:s resonemang så känns det lite som ett juridiskt spel för att kunna ge någon möjlig ”önskad leverantör” fördelar i den kommande upphandlingen.

    Svara
    1. Anna skriver:
      2023-10-06 kl. 13:01

      Du har rätt, om det är så att många anbud har inkommit.

      Om få anbud (t ex noll eller ett) har inkommit riskerar priset att öka när upphandlingen görs om ifall det är offentligt att så få anbud inkom.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt

Nytt från Upphandling24

  • Tioårsjubileum för marknadens pris
  • Få upphandlar innovativt
  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling
  • Växjöparkering prövas igen
  • Eslöv blickar framåt
  • Tar strid om Stockholmstrafiken
  • Firar seger i pilotfall

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende