I våras gick Gnesta, Nyköpings, Oxelösunds och Trosa kommuner ut i en gemensam upphandling av livsmedel till skolor, förskolor och äldreomsorg. Det uttalade målet var att öka andelen ekologiska och närproducerade livsmedel.
De fyra deltagande kommunerna träffade inför upphandlingen lokala producenter för att ta reda på vilka produkter som finns och för att lyssna på deras synpunkter. För att locka företag som inte har full sortimentsbredd öppnades möjligheten att lämna anbud på en enda produkt som till exempel kött, vitkål eller morötter.
I dagarna har avtal träffats med ett antal leverantörer. Kommunerna kommer att kunna beställa sina produkter från både större leverantörer och mindre, lokala sådana.
– Vi är jätteglada över att ha kunnat gå i mål med den här upphandlingen på just det sätt vi önskade, säger Kerstin Tibbling, måltidschef i Trosa kommun.
Fullsortimentsgrossist blir Martin & Servera. Mejerivarorna till de två största tillagningsköken hämtas från Skånemejerier. Kommunerna har även möjlighet att beställa enstaka produkter som särskilda frukter och grönsaker, viltkött, lamm och nötkött från de mindre producenterna Allt om måltiden, Sörmlands skafferi, Rheum och Rinkeby.
Målsättningen var att flera små, lokala producenter skulle kunna delta – och så blev det.
– De leverantörer vi nu håller på att teckna avtal med delar alla samma vision om hållbarhet och ekologi som vi i kommunerna och det känns verkligen bra.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer