Regeringen och Vänsterpartiet har länge förhandlat kring regler för att begränsa vinsterna hos de företag som erbjuder upphandlade välfärdstjänster. Nu är man överens om ett förslag.
Under fredagens presskonferens presenterade civilminister Ardalan Shekarabi och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt innehållet i den remiss som nu skickas till lagrådet för granskning.
Förslaget kretsar kring införande av ett tillstånd för juridiska personer att ta emot offentliga medel. Denna licens krävs av företag som bedriver verksamhet enligt socialtjänstlagen, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade och skollagen för att kunna delta i upphandlingar.
Till kraven för att få tillståndet hör att företaget accepterar vinstbegränsning. Nivån är den som Ilmar Reepalu föreslog i sin utredning. Rörelseresultatet ska beräknas som en avkastningsränta på operativt kapital (alltså inte på omsättningen) som inte får överstiga statslåneränta plus sju procent.
Värdeöverföringar till ägare utöver det vinstbegränsade uttaget strider mot tillståndskraven. Inhyrning av resurser till överpris likaså. Verksamhet får heller inte lämnas över till underleverantörer som saknar tillstånd.
Bolagen måste dessutom skilja på privata och offentliga medel i sin verksamhet för att möjliggöra kontroll av hur skattemedlen används. Årsredovisning ska upprättas och revisorsgranskas.
Jonas Sjöstedt beskriver förslaget som rätt komplicerat eftersom det spänner över flera lagområden. Han betonar grundprincipen för överenskommelsen – som är att pengarna till välfärden ska gå till välfärd och inte till Caymanöarna:
– Välfärden är inte till för börsspekulanter. Nu ska skolbarnen och de äldre komma först.
Ardalan Shekarabi, som under presskonferensen inte såg lika entusiastisk ut som Jonas Sjöstedt, ser balans i förslaget:
– Vi kombinerar medborgarnas önskemål om valfrihet och mångfald med att säkra skattebetalarnas pengar.
Efter det att lagrådet sagt sitt ska en proposition lämnas till riksdagen. Enligt statsrådsberedningens lista över propositioner som är avsedda att lämnas under återstoden av riksmötet kommer detta att ske den 20 mars.
Den tajta tidplanen beror på att partierna vill att frågan ska komma upp till beslut i riksdagen innan valet i höst.
– Vi har lyssnat på remisskritiken och en promemoria remitteras med förslag som tar sikte på de mindre aktörer som saknar eller har ett litet operativt kapital samt undantar de idéburna aktörer som inte drivs av vinstsyfte från vinstbegränsningen, avslutar Ardalan Shekarabi.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer