Även om läget nu bedöms som bättre än för 20 år sedan förknippas byggsektorn, mer än någon annan bransch, med mutor. Flera stora offentliga upphandlingar, av exempelvis Falu kommun och Kriminalvården, har solkats på detta sätt.
Aktörerna inom bygg- och anläggningsbranschen tvättar nu sitt rykte. Det sker genom en överenskommelse för att förebygga mutor och underlätta arbetet mellan leverantörer och beställare inom den offentligt finansierade bygg- och fastighetssektorn.
De nya riktlinjerna är framtagna med stöd från bland annat Institutet mot mutor och bjuder på handfasta tips om vad som är rätt och fel, lagligt och lämpligt.
– Överenskommelsen är ett bra komplement till vår egen uppförandekod, som skrivits under av samtliga 3 200 medlemsföretag, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier.
Helena Sundén, generalsekreterare Institutet mot mutor, poängterar vikten av att tydliggöra gränsen för vad som betecknas som muta eller korruption:
– Att byggbranschen nu enats om enhetliga riktlinjer som tydliggör detta kommer att underlätta arbetet med att förebygga förekomst av mutor och korruption, säger hon.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer