Konkurrensverket lämnade år 2013 in stämningsansökan mot Aleris, Capio och Hjärtkärlgruppen till Stockholms tingsrätt. Anledningen var att företagen ansågs ha samarbetat på ett otillåtet sätt i Stockholms läns landstings upphandling av klinisk fysiologi.
Överenskommelsen gick ut på att parterna, oavsett vem som vann, skulle dela på de upphandlade uppdragen. Sådan förlorargaranti, eller volymdelning, är enligt en färsk dom inte tillåten.
– Jag är mycket nöjd med domstolens tydliga besked om att konkurrenter inte får samarbeta för att undvika priskonkurrens vid upphandlingar, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.
Stockholms tingsrätt dömer företagen i kartellen att betala sammanlagt över 28 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift. Konkurrensverket krävde något strängare böter, 30 miljoner kronor.
Konkurrensverkets chefsjurist Per Karlsson är övertygad om att landstinget och skattebetalarna har förlorat pengar på det här upplägget:
– Med stöd av för landstinget okända avtal behövde leverantörerna inte konkurrera lika hårt med varandra som de skulle ha gjort under normala omständigheter, säger han.
I samband med att Konkurrensverket lämnade in sin stämning beskrev Aleris samarbetet som ett underleverantörsavtal. I domen noteras att underleverantörsförhållandet redovisades förhållandevis öppet vid upphandlingen.
Capio (som dömts att böta 1,1 miljoner kronor) delar inte tingsrättens bedömning och kommer att överklaga domen till Marknadsdomstolen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer