Konkurrensverket riktar skarp kritik mot Sigtuna kommun. Detta efter att övervakande myndighet har granskat sexton konsultavtal som kommunen under tre års tid ingått med HRM Affärsutveckling.
Värdet av de granskade avtalen uppgår till över elva miljoner kronor. Vart och ett av avtalen har överskridit direktupphandlingsgränsen.
– Så här stora avtal ska annonseras enligt upphandlingslagstiftningen, säger Ewa Wennberg, avdelningschef vid Konkurrensverket.
De felaktiga upphandlingarna avser konsulter har fungerat som högre tjänstemän inom kommunen, till exempel planchef. Till sitt försvar menar Sigtuna att kommunen vuxit snabbt och att det ställt tuffa krav på organisationen.
Konkurrensverket anser inte att åberopad tidsnöd håller. I tillsynsbeslutet betonas att det är en kommunal kärnuppgift att rekrytera personal till den typen av tjänster. Det är därför rimligt att anse att en kommun måste kunna förutse behovet av sådana tjänster.
En sedvanlig konkurrensutsättning genom annonsering skulle ha varit möjlig enligt verket. Det är därför inte förenligt med upphandlingsreglerna att, på det sätt som Sigtuna har gjort, löpande köpa tjänster från samma leverantör.
– Om det köps in varor eller tjänster till en kommun, utan att konkurrenter får en möjlighet att lämna in anbud, ökar risken för att det inte är det mest fördelaktiga kontraktet som skrivs under, poängterar Ewa Wennberg.
Övertrampen kostar inte Sigtuna kommun någonting i form av upphandlingsskadeavgift. Anledningen är att mer än ett år gått sedan förseelsen, vilket innebär att Konkurrensverket inte kan lämna in någon sådan ansökan till förvaltningsrätten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer