Av de ungefär 16 miljarder kronor som försvaret har för köp och underhåll av vapen och utrustning slukar Försvarets materielverks verksamhet en fjärdedel. Det rapporterade Sveries Radios Ekoredaktion i helgen.
Enligt en rapport från Statskontoret uppgick FMV:s myndighetskostnad år 2014 till cirka 1,8 miljarder kronor. Till det kommer en saftig nota för tekniska konsulter, ytterligare cirka 2 miljarder kronor.
Även om han erkänner att verksamheten säkert skulle kunna bedrivas effektivare anser Dan Ohlsson, överdirektör för FMV, att Statskontorets rapport grundar sig på missuppfattningar:
– Myndighetskostnaden på 1,8 miljarder består den till stora delar av FMV:s totala lönekostnad. Här är missuppfattningen att det vore gratis om någon annan än FMV utförde projektledning, driftledning, ekonomistyrning av projekt, upphandlingar med mera.
Den andra missuppfattningen är att konsulter alltid är overheadkostnader:
– FMV bedriver verksamhet inom ett av de mest högteknologiska områdena som finns. För att kunna leverera på hög nivå till Försvarsmakten så krävs konsultstöd, speciellt i koncept- eller studiefaser av nya vapensystem, säger Dan Ohlsson.
Statskontoret har sedan 2013 följt och utvärderat det arbete som Försvarsmakten och Försvarets materielverk gemensamt bedriver för att effektivisera försvarslogistiken. En sammanhållen försörjning av materiel och logistik skulle sänka kostnaderna med 760 miljoner kronor per år från och med i år.
Omställningsarbetet har dock varit komplicerat och genomförandet av reformen är minst två år försenat. Först 2017 beräknas den totala ackumulerade besparingen ligga i närheten av målet.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer