Ett allt mer digitalt samhälle, med elektroniska bank- och betallösningar, är inte enbart en fördel. För datorovana, personer med funktionsnedsättningar och på platser med dålig uppkoppling blir det lätt problem.
Länsstyrelserna, som har uppdraget att bidra till lösningar i samhället för dem som upplever problem med att betala och ta betalt, inleder därför en innovationsupphandling. Förhoppningen är att få en lösning som underlättar för äldre, funktionsnedsatta, nyanlända och de som behöver hjälpa dessa individer att betala.
– Vi har valt att göra en innovationsupphandling eftersom det vi vill upphandla inte finns idag, säger Christina Rehnberg, samordnare för länsstyrelsernas betaltjänstuppdrag.
Hon berättar att man har stor kännedom om behovet. Fast den tjänst/produkt som behövs för att möta behovet finns idag inte på marknaden.
– I det fallet är en innovationsupphandling enda alternativet.
Christina Rehnberg betonar att fokus i upphandlingen är att beskriva problematiken och inte vad man hoppas på för lösning:
– Det är viktigt att inte ska begränsa nytänkandet.
Länsstyrelsen i Dalarnas län skriver i upphandlingens första fas avtal med som mest sex deltagare. Deltagarna får 50 000 kronor vardera för att under tre månader utveckla sina idéer. I nästa fas återstår som mest två innovatörer som för 300 000 kronor vardera får finslipa sina lösningar under en halvårsperiod.
Kommer ni att därefter köpa vinnande system?
– Nej, vi kan inte skriva avtal med vinnaren för faktiskt leverans, säger Christina Rehnberg som förklarar att efter en innovationsupphandling måste en kommersiell upphandling genomföras.
I den upphandlingen kan vem som helst vara med, både företag som varit med i innovationsupphandlingen och de som inte varit det. Självklart har vinnaren fördel av att de fått stöd under processen att utveckla sin idé.
– Vi kommer ha förberett en kommersiell upphandling så att den kan genomföras direkt efter avslutat innovationsupphandling.
Vem som blir beställare i den upphandlingen är inte klart än. Utöver länsstyrelserna deltar landets bankorganisationer, SKL, PTS, Vinnova och Upphandlingsmyndigheten. En och en halv miljon svenskar skulle ha nytta av nya, innovativa betaltjänstlösningar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer