Inköpsvapnet ger grönare arbetskläder

Frank Jensen

Frank Jensen. Foto: Steen Brogaard.

På danskt initiativ sätter en rad stora upphandlare, även svenska, press på leverantörerna av arbetskläder. Krav ställs på såväl material som tillverkningsprocess och industrin är inte sen att haka på.

Arbetskläder är rätt sällan miljömärkta. Det upptäckte Københavns kommune, som gärna driver miljökrav, under en upphandling häromåret. I höstas fick man med sig ytterligare 40 danska kommuner, fyra regioner samt ett antal offentliga myndigheter och universitet i arbetet mot mer hållbart producerade arbetskläder.

Även kommuner utanför Danmark, såsom Helsingfors, Oslo, Bergen, Stockholm och Göteborg, stöder kravet på mer hållbara arbetskläder. Totalt köper dessa nu inte färre än 62 aktörer arbetskläder för mer än 300 miljoner kronor per år.

Frank Jensen, överborgmästare i Köpenhamn, konstaterar att många av branschens leverantörer verkar på samtliga marknader. Han är mer än nöjd med den stora uppslutningen:

– Som en stor offentlig köpare kan Köpenhamn hjälpa till att bana väg för mer miljömärkta produkter, både till förmån för våra egna anställda som behöver bära sina kläder och för miljön.

Rent praktiskt ställs krav på såväl materialval som de kemikalier som används i produktionen och avloppsreningen. Den färdiga produktens kvalitet, inklusive krympning och färgernas hållbarhet, är självklart också med liksom transporter och paketering.

Branschorganisationen Dansk mode & textil är redo att hoppa på tåget. Bedömningen är att de offentliga köparnas krav kommer att påverka textilproduktionen i allmänhet.

– Vi kan se att kundkrav har en positiv effekt och när så stora aktörer kräver miljömärkta arbetskläder sätter det självklart visst tryck, säger Thomas Klausen, vd för Dansk mode & textil.

Tillverkaren Fristads har redan lanserat Green. Det kan vara världens första miljödeklarerade klädkollektion där EPD visar plaggens totala miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv.

– Bra arbetskläder skyddar människor, men det ska inte ske på bekostnad av miljön, menar Anders Hülse, vd för Fristads.

Frank Jensen duckar inte för att använda inköpsvapnet i kampen för miljö och arbetsrättsliga frågor. För några år sedan skapade han rubriker genom att förbjuda kommunanställda att resa med Ryanair i protest mot flygbolagets löne- och anställningspolitik.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *