Ninna Thomsen
Ninna Thomsen skärper miljökraven. Foto: Steen Brogaard.

Grönare stad med svan och blomma

Köpenhamn är på god väg att anta en upphandlingspolitik som är betydligt grönare än den gamla. Märkningar som Svanen och EU-Blomman ska hjälpa kommunen att hitta de miljömässigt bästa valen.

I förslaget till ny upphandlingspolitik för Københavns kommune står miljömärken som Svanen och EU-Blomman i fokus. Även andra märkningar med motsvarande krav kan bli aktuella.

Överborgmästare Frank Jensen vill med den nya policyn bland annat skydda barn från miljöskadliga och hormonförstörande ämnen:

– En grön upphandlingspolitik är ett viktigt steg mot en ännu mer hållbar kommun, säger han.

Kommunens sju förvaltningar ska i kommande upphandlingar välja miljömärkta produkter när sådana finns. Även befintliga avtal ska gås igenom i syfte att ta reda på om det är möjligt att välja bättre produkter.

Förslaget om ny upphandlingspolitik kommer från Ninna Thomsen, borgmästare med ansvar för hälsa och omsorg. Hon är inte oväntat nöjd:

– Maten som serveras på våra institutioner är organisk, vi arbetar för att få bilarna ut ur staden, och nu är inköpspolitiken ännu grönare.

Enligt kommunens bedömning införskaffar man varje år varor skulle kunna vara miljömärkta för motsvarande närmare 400 miljoner kronor. Den köpkraften ska nu användas för att motivera både leverantörer och tillverkare att utveckla, producera och tillhandahålla mer miljövänliga produkter.

Varje kommer Köpenhamns kommun och Miljømærkning Danmark att utse ett par tre områden där dialog ska föras med producenterna för att utveckla mer miljövänliga produkter. I år och nästa hör leksaker och kontorsmöbler till dessa fokusområden.

Passerar förslaget borgerrepræsentationen, vilket allt tyder på, träder kraven i kraft redan den 1 november.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *