Regeringen vill införa en beloppsgräns för direktupphandling av koncessioner*. Om det råder knappast någon oenighet, däremot finns det betydligt fler bud kring var brytgränsen ska hamna.
I departementspromemorian föreslås att det i den nya lagen om upphandling av koncessioner införs en gräns på fem procent av tröskelvärdet för LUK. I och med att detta värde enligt artikel 8 i LUK-direktivet är 5 186 000 euro ger det en svensk gräns på cirka 2,4 miljoner kronor.
Företagarna och Konkurrenskommissionen anser att värdegränsen är väl avvägd. Ekonomistyrningsverket och Kronofogden har inga åsikter i frågan.
Sveriges Kommuner & Landsting, SKL, anser däremot att förslagets cirka 2,4 miljoner kronor är för lågt satt. Rimligare vore det dubbla beloppet, tio procent av tröskelvärdet, är åsikten.
I Finland föreslås motsvarande gräns hamna på 500 000 euro, vilket motsvarar 4,1 miljoner kronor. I Norge ska det bli fritt fram att direktupphandla koncessioner så länge kostnaden håller sig under sex miljoner norska kronor, alltså 5,9 miljoner kronor.
Försäkringskassan anser, liksom SKL, att föreslagen gräns är snål. Man saknar ett resonemang kring vilka svenska förhållanden som gör att det krävs betydligt striktare reglering än i grannländerna.
Upphandlingsmyndigheten anser också att den föreslagna gränsen är onödigt lågt satt.
* En koncession är ett kontrakt där hela eller en del av ersättningen är rätten att använda en tjänst eller en byggnad. Driften av en kommunal badanläggning är ett exempel på en tjänstekoncession, om en väsentlig del av leverantörens intäkter kommer från allmänheten som besöker badet. En förutsättning för att det ska vara en koncession är att leverantören tar en affärsrisk.
Koncessioner har hittills inte omfattats av svensk lagstiftning. Det ändras med de nya upphandlingslagarna som väntas införas den 1 januari 2017.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer