Det råder anbudstorka i Simrishamn

Anna-Lena Hogerud

Anna-Lena Hogerud. Foto: Bengt Flemark.

Simrishamns sjukhus drivs sedan millennieskiftet i privat regi. Fast nu saknas giltiga anbud för att sköta verksamheten från det att dagens avtal går ut om ett och ett halvt år.

Driftsavtalet med Praktikertjänst för Närsjukhuset Simrishamn löper ut den sista april 2021. I februari i fjol fattade Region Skåne därför beslut om att det ska göras en ny upphandling.

Nu avbryts den upphandlingen. Det har inte kommit in några giltiga anbud. Gilbert Tribo, liberal ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, är både förvånad och besviken:

– Men det är ju inte första gången något sådant här händer.

Anna-Lena Hogerud är socialdemokratiskt regionråd och andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Hon poängterar vikten av ett väl fungerande sjukhus i Simrishamn:

– Därför är det oroande att upphandlingen misslyckats. Det börjar bli bråttom.

Socialdemokraternas förstahandsalternativ har hela tiden varit att driva sjukhuset i egen regi. Men när beslutet att göra en ny upphandling väl fattats accepterade man det.

– Vi kan inte riskera att Simrishamn står utan sjukhus om ett och ett halvt år. Nu är det dags för regionen att ta ansvar och garantera att verksamheten kan drivas vidare, säger Anna-Lena Hogerud.

Ett nytt försök att upphandla verksamheten ska genomföras. Socialdemokraterna fick gehör för att regionen måste upprätthålla en beredskap för att ta över verksamheten om också nästa upphandling misslyckas.

År 2009 sålde Region Skåne sjukhusbyggnaden i Simrishamn för att sedan hyra in sig. Socialdemokraterna har velat köpa tillbaka fastigheten för att visa på långsiktigt engagemang, men alliansen tecknade istället om hyresavtalet fram till år 2035.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *