Vetlanda
Skolförseningar i Vetlanda. Foto: Mostphotos.

Avbryter på grund av priset

Vetlanda kommun avbryter inte bara en, utan två, upphandlingar av skolombyggnader. Prislapparna lirar helt enkelt inte med plånboken.

Upphandlingen för ombyggnationen av Landsbro skola har varit öppen för anbud en tid. Efter att endast ett anbud kommit in tar Vetlanda kommuns tekniska kontor till åtgärder.

– Efter dialog med politiken väljer vi att avbryta på grund av bristande konkurrens, berättar Jonas Fransson, byggprojektledare vid kommunen.

Det finns inget krav på hur många anbud som måste komma in för att gå vidare i en upphandling. Klart är i alla fall att det anbud som kommit in ligger högre än vad kommunen räknat med.

– Anbudspriset var högre än vi väntade oss och eftersom vi inte har någon konkurrens har vi svårt att veta om anbudet är marknadsmässigt. Därför väljer vi att avbryta.

Ombyggnationen i Landsbro beräknas ta tre år. Eftersom upphandlingen nu dragits tillbaka är det inte klart när arbetet kan börja.

Upphandlingen för om- och tillbyggnad av Björköby förskola avbryts också. Inkomna anbud överskrider budget.

– Vi kommer att genomföra en ny upphandling så fort vi kan få beslut om ytterligare investeringspengar. Men det kan ske tidigast på kommunfullmäktige i september, säger fastighetschef Joakim Öhman.

För en tredje skola i kommunen ser det bättre ut. Delar av Mogärdeskolans nybyggnation kan bli klara till hösten. Sedan avtalet bröts med Nässjö Bygg tar Peab över och färdigställer. Det står klart efter förnyad konkurrensutsättning inom kommunens befintliga ramavtal.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *