För alla nyanställda på SKL Kommentus börjar introduktionen med ett paket som kommer med posten en vecka innan anställningens första dag. Det innehåller en välkomstpresent, ett introduktionsbrev och ett introduktionsschema.
− Vi skickar ut det här i förväg för att alla nya ska känna sig välkomna och för att de ska veta vad som väntar den första tiden, säger Daniel Yousefi som är HR-ansvarig på SKL Kommentus.
Introduktionsschemat följer med den nyanställde under de sex första månaderna på jobbet. Det fungerar som en checklista över sådant som den nyanställde behöver lära sig och moment att genomföra under den första tiden. För en upphandlare kan det exempelvis gälla att läsa olika upphandlingsdokument, att genomföra en fullständig ramavtalsupphandling eller att genomföra ett avrop genom förnyad konkurrensutsättning.
− Schemats grund har tagits fram av oss på HR-avdelningen och är den samma för alla, oavsett befattning och vilket bolag den nye är anställd i. Men det individanpassas också i samråd med den nyanställda och dess chef − en junior upphandlare kan exempelvis behöva mer uppföljning och är kanske mindre självgående än en mer rutinerad.
Koncernen SKL Kommentus består av tre dotterbolag: SKL Kommentus Inköpscentral, Affärsconcept och SKL Kommentus Media. För alla nyanställda hålls en gemensam introduktionsdag. Dit kommer bland annat affärsområdeschefer och avdelningschefer för att berätta om de olika affärsområdena och avdelningarna. För vissa hålls dagen redan under deras första vecka på jobbet medan andra kan få vänta någon månad.
− Det är viktigt för oss att alla får en likvärdig introduktion till koncernen. Det som är mer arbetsspecifikt får de fortfarande från sina chefer och avdelningar. Tidigare var även introduktionen till övriga bolag och avdelningar på respektive chefs ansvar och informationen kunde variera från chef till chef. Det här innebär också en tidseffektivisering jämfört med om alla får en individuell introduktion.
Det är nu drygt ett år sedan SKL Kommentus startade upp det koncernövergripande introduktionsprogramet. Upplägget har jobbats fram av HR-avdelningen tillsammans med chefer i verksamheterna.
− Vi fått jättemycket positiv feedback när vi gjort uppföljning. De som haft introduktion har uppskattat att veta vad som förväntas av dem och de känner sig väl omhändertagna. Cheferna upplever det positivt att det blir tydligare och att de vet vad de ska förhålla sig till. Samtidigt jobbar vi hela tiden med att utveckla introduktionen så att den blir ännu bättre.
På SKL Kommentus finns också ett fadderprogram som innebär att alla nya får någon på sin avdelning att vända sig till med olika typer av frågor.
− Det kan gälla alltifrån kaffemaskinen till vilken utvärderingsmodell du ska välja i den här upphandlingen, förklarar Daniel Yousefi.
I en medarbetarundersökning som SKL Kommentus genomfört tillsammans med Great place to work svarade 92 procent att ”man blir väl mottagen när man börjar på arbetsplatsen”. Daniel Yousefi berättar att målet är att bli Sveriges bästa arbetsplats.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer