Så mycket mer tjänar it-upphandlare

De upphandlare som har specialiserat sig på att upphandla it tjänar bättre än de kollegor som arbetar med alla typer av upphandlare. Det visar Inköpsrådets löneenkät.

Förenklingsutredningen Malmö

Upphandlare som har specialiserat sig på IT-upphandlingar tjänar bättre än kollegor som arbetar allmänt med upphandling. Det visar Inköpsrådets årliga löneenkät. En it-upphandlare tjänar i genomsnitt 40 800 kronor, vilket är 2 700 kronor mer än den genomsnittliga lönen för upphandlare som inte är specialiserade på it eller entreprenader.

Siffran gäller för hela landet och är för entreprenadupphandlare baserad på löneuppgifter för 79 personer, som i enkäten har angett att de minst 80 procent av arbetstiden arbetar med it-upphandlingar.

Av de specialiserade upphandlarna är entreprenadupphandlarna bäst betalda med i genomsnitt 42 600 kronor per månad, vilket vi har skrivit om i en tidigare artikel.

Den genomsnittliga lönen för alla upphandlare (inklusive dem specialiserade på it och entreprenader) är 38 941 kronor per månad. Specialisterna drar upp snitt.  Plockar vi bort dem är genomsnittslönen för den generella upphandlare 830 kronor lägre, 38 111 kronor.

Skillnaderna är dock stora mellan större och mindre orter samt mellan olika typer av arbetsgivare.

Inköpsrådets lönestatistik


Du kan själv göra urval och analyser på löneläget via Inköpsrådets tjänst. Du kan se hur lönen varierar med fem olika faktorer och även för sju andra titlar utöver upphandlare. Gå direkt till Lön för upphandlare och andra tjänster.

Läs våra analyser av löner och förmåner för dem som jobbar med offentlig upphandling:
Så mycket ökar upphandlarnas löner
Faktorerna som höjer din lön
Så mycket mer tjänar männen
IT-upphandlare tjänar mer - så stor är skillnaden
Här får upphandlarna bonus
Så mycket mer tjänar entreprenadupphandlare
Hur mycket tjänar en upphandlingsansvarig?
Bo Nordlin

Grundare och chefredaktör för Inköpsrådet. Bo Nordlin har även grundat Upphandling24 och varit dess chefredaktör fram till september 2015.


Kvalificerad IT-upphandlare
Tillämpningen av upphandlingskontrakt
Upphandla funktion i praktiken
Kommunicera bättre med leverantörer och verksamhet
Leda upphandlingar effektivt
Bo Nordlin

Om Bo Nordlin

Grundare och chefredaktör för Inköpsrådet. Bo Nordlin har även grundat Upphandling24 och varit dess chefredaktör fram till september 2015.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *