Så mycket mer tjänar entreprenadupphandlare

Det är brist på entreprenadupphandlare och svårt att rekrytera den här yrkeskategorin: Det visar sig också i lönekuvertet. Entreprenadupphandlare tjänar avsevärt mer än vanliga upphandlare.

Entreprenadupphandlare är eftertraktade. Det märks också i lönekuvertet, där den här kategorin tjänar avsevärt mer än övriga upphandlare. Det visar Inköpsrådets årliga löneenkät.

En entreprenadupphandlare tjänar i genomsnitt 42 600 kronor i månaden, enligt Inköpsrådets löneenkät. Det är 4 400 kronor mer än övriga upphandlare i undersökningen.

Siffran gäller för hela landet och är för entreprenadupphandlare baserad på löneuppgifter för 151 personer, som i enkäten har angett att de minst 80 procent av arbetstiden arbetar med bygg- eller anläggningsentreprenader.

Lönespridningen är stor i landet. Entreprenadupphandlare i Stockholmsområdet tjänar i genomsnitt 46 200 kronor, drygt 2 000 kronor mer än rikssnittet. I mindre kommuner ligger lönen i genomsnitt på 41 000 till 42 000 kronor. På de mindre orterna (färre än 50 000 invånare) tjänar entreprenadupphandlaren i genomsnitt 38 000 kronor.

Den regionala lönespridningen är större för den här kategorin än för övriga upphandlare. Skillnaden är ungefär 1 000 kronor per månad för entreprenadupphandlare jämfört med övriga upphandlare.

Den högre lönen för entreprenadupphandlare påverkar genomsnittslönen för alla typer av upphandlare (inklusive entreprenad). I vår totala sammanställning har vi kommit fram till en genomsnittslön för upphandlare i Sverige på 38 941 kronor per månad. Plockar vi bort entreprenadupphandlare ur ekvationen blir genomsnittslönen nästan 800 kronor lägre, 38 163 kronor.

Inköpsrådets lönestatistik


Du kan själv göra urval och analyser på löneläget via Inköpsrådets tjänst. Du kan se hur lönen varierar med fem olika faktorer och även för sju andra titlar utöver upphandlare. Gå direkt till Lön för upphandlare och andra tjänster.

Läs våra analyser av löner och förmåner för dem som jobbar med offentlig upphandling:
Så mycket ökar upphandlarnas löner
Faktorerna som höjer din lön
Så mycket mer tjänar männen
IT-upphandlare tjänar mer - så stor är skillnaden
Här får upphandlarna bonus
Så mycket mer tjänar entreprenadupphandlare
Hur mycket tjänar en upphandlingsansvarig?
Bo Nordlin

Om Bo Nordlin

Grundare och chefredaktör för Inköpsrådet. Bo Nordlin har även grundat Upphandling24 och varit dess chefredaktör fram till september 2015.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *