I den nya Hallandsmodellen fastslås bland annat att svenska mervärden i djurskyddslagstiftningen ska komplettera EU:s regelverk vid alla inköp av animaliska livsmedel, att korta transportavstånd ska prioriteras och att hållbarhetskrav ska ställas för att minska matsvinn i hela kedjan, från producent till slutkund.
Avgränsningen att respektive upphandlande myndighet själv beslutar om ekologiska mål banade väg för en överenskommelse som hela länet kunde ställa sig bakom – regionen och de sex kommunerna Falkenberg, Halmstad, Hylte, Kungsbacka, Laholm och Varberg.
-De gemensamma principerna blev mycket väl mottagna av politiken och beslut fattades i enighet, säger en nöjd Eva Ahlgren, upphandlare i Laholms kommun och projektledare för det livsmedelsnätverk i Halland som arbetat med principerna.
Redan 2009 väckte Laholms kommun debatt med en ny livsmedelspolicy med inköp utifrån svensk djurskyddsgrundlag som grund.
Enligt kommunalrådet Erling Cronqvist har det varit en grund för den enighet som nu nåtts för livsmedelsinköp i länet.
2015 beslutade region- och kommunledningarna i Halland om stärkt samverkan inom upphandling och två nätverk har specifikt tagit sig an livsmedel: ett med koppling till den nationella livsmedelsstrategin och ett livsmedelsnätverk för upphandlare, kostutvecklare, måltidschefer och miljöstrateger.
Eva Ahlgren beskriver ett arbete med hög vilja att nå resultat och där man inspirerats av hela gruppens kompetens.
Tanken med de framtagna principerna är att förenkla kravställningen kring kvalitet, hållbarhet och djurskydd. Fram till nu har kommunerna upplevt livsmedelsupphandlingarna som oerhört tidskrävande och komplexa.
En förhoppning är också att den halländska modellen ska bidra till ökad konkurrens genom att mindre företag som producerar livsmedel kan känna sig trygga med de krav som ställs i hela Hallands län. Totalt är det en marknad som omsätter drygt 250 miljoner kronor per år.
Laholms kommun har redan dragit nytta av de nya dokumenten för den grossistupphandling som genomförts med Menigo som ny leverantör och avtalsstart senare i höst.
Eva Ahlgren säger att den mall till upphandlingsdokument för grossistupphandling som tagits fram utifrån de gemensamma principerna även kan användas generellt för andra livsmedelsupphandlingar.
-När det är dags för en myndighet att upphandla livsmedel hämtas upphandlingsdokumentet vilket spar mycket tid. Vi slipper fundera på vilka krav som ska ställas då dessa redan finns klara och kopplade till fattade politiska beslut. Givetvis tillkommer varje myndighets produkt- och artikelspecifikation men de politiskt fattade besluten lyfts även i där. Detta har underlättat i den upphandlingsprocess om vi genomfört i Laholm och vi har fått livsmedel med den höga kvalitet vi efterfrågat, berättar hon.
Hon hoppas att det arbetet som genomförts kan inspirera upphandlare och verksamheter inom andra varu- och tjänsteområden i Halland och även i övriga Sverige.
-Det finns så mycket kompetens som vi alla kan ta del av. Att arbeta tillsammans på detta sätter skapar nya kontaktytor, glädje, man lär sig nytt och man får idéer för utveckling.
Hur går ni vidare i arbetet?
-Vi i det halländska livsmedelsnätverket ska nu arbeta vidare och utveckla nya områden, först på tur står frukt och grönt.. Arbetat påbörjades för något år sedan men pandemin kom i vägen men nu tar vi nya tag. På sikt hoppas vi att detta arbete vi gör ska stärka Halland som matlän med fortsatt utveckling av den livsmedelsindustri som finns här i Halland och i Sverige.
Inspirerande arbete under flera års tid som jag hade glädjen av att vara del av under några av dessa år. Riktigt roligt att det uppmärksammas!