Vi har den senaste tiden kunnat läsa att Gothemsgården på Gotland misstänks ha sålt tonvis med utländskt kött märkt som Kravmärkt svenskt kött. Detta ska ha pågått under flera år. Köttet ska både ha gått ut till butiker samt till grossister och vidare ut till kommunerna.
Helsingborgs stad hade två artiklar ifrån Gothemsgården på vårt avtal med Menigo. Ingen av artiklarna hade vi köpt speciellt mycket av – som tur var. Köttet har nu blivit utbytt mot två andra alternativ som uppfyller kraven.
På föreningen Krav är man naturligtvis ytterst upprörda över att deras märkning och varumärke har solkats av denna skandal. I ett pressmeddelande poängterar organisationens vd att fusk av detta slag är ovanligt då märkningen är frivillig och de som går in i certifieringen gör det med god vilja om att producera bra ekologisk mat.
Med tanke på hur mycket extra konsumenter och kommuner är villiga att betala för ekologiskt kött är tanken inte långt borta: att någon mindre hederlig kan se en vinning i att märka konventionellt kött som ekologiskt. Kontrollerna av producenterna borde vara större.
I mitt arbete ingår att följa upp stadens ekomål. 40 procent av det vi köper ska vara ekologiskt. Jag ska även motivera och entusiasmera enheterna att köpa mer ekologiskt så att vi når upp till målet.
Det är inte ovanligt att jag hör resonemang som ”det där med ekologiskt kan man inte lita på” och ”det är bara en massa fusk”. Skandaler som denna gör inte mitt arbete lättare. Det är otroligt viktigt att kunna lita på att ekologiska eller Kravmärkta varor faktiskt håller det dem lovat.
Den senaste tiden har artiklar om ny dansk forskning gällande ekologisk mat dykt upp. Rapporterna hävdar att ekologisk mat varken är nyttigare eller mer miljövänlig. Fast dessa slutsatser anser Naturskyddsföreningen vara vilseledande och kom snabbt med ett genmäle på sin webbplats.
Det dröjde inte länge efter det att första artikeln publicerats som jag från mina mest inbitna ekomotståndare fick mejl med länkar till artikeln och ett ”det var ju det vi sa”. Frågan rörande huruvida ekologisk mat är mer klimatsmart och nyttig jämfört med konventionellt producerad är ett ämne som debatterats länge.
Forskningsrapporter är något man ska läsa med ett kritiskt öga. Precis som myntet har oftast resultatet två sidor. De som är ekomatskritiker jublar medan vi som vill ge mat utan bekämpningsmedel till våra barn väljer att tro på Naturskyddsföreningen.
Fusk med mat kommer alltid att förekomma. Det lärde vi om inte annat under skandalen med hästkött. Jag skulle säga att vi alla måste ta större ansvar i denna fråga. Det gäller såväl konsumenter som grossister och upphandlare.
Upphandlare måste ställa större krav i upphandlingar. Grossisterna måste se sitt ansvar i att de distribuerar produkter som någon annan producerat och att om en ekologisk artikel är ovanligt billig i inköp jämfört med andra finns det anledning för dem att vara misstänksamma.
Konsumentens uppgift är att inte sluta köpa ekologiska och Kravmärkta varor för att det finns skojare där ute. Vi får inte glömma att de allra flesta producenterna är hederliga och att köpa ekologisk mat gör skillnad för vår planet.