Jag har inte kontroll

Vad har vi som inköpare för kontroll över det vi köper och den vi köper av? Frågar någon om jag har kontroll på våra inköp måste jag svara nej, skriver Charlotta Holmér.

Jag har nyligen haft ett mycket bra möte med Skatteverket där om hur vi kan kontrollera att de leverantörer vi anlitar betalar skatter och avgifter som de ska. Vi vill såklart inte anlita oseriösa leverantörer som inte betalar skatter eller som anlitar svart arbetskraft. Vi gör, som de flesta andra, en del kontroller av de leverantörer vi upphandlar. Men ett F-skattegodkännande eller en registrering för arbetsgivaravgifter garanterar ingenting. Det säger ju bara att de inte är uppenbart brottsliga.

Vi känner inte heller till om våra leverantörer och anbudsgivare ingår i otillåtna anbudskarteller. Vi kan försöka att inte uppmuntra det, vi kan ta hjälp av myndigheter om vi skulle misstänka något. Men någon verklig kontroll, det har vi inte. Trots de kontroller vi gör kan jag inte säga att jag har full kontroll. Vi gör vad vi kan, men vi kan nog tyvärr räkna med att det finns leverantörer som vi köper av som inte sköter sig, och vi kan nog också kan anta att de allra flesta faktiskt gör det.

Frågar någon om alla våra inköp sker korrekt av enbart seriösa leverantörer måste jag svara nej.

Inte heller har jag kontroll på våra direktupphandlingar. På vår lilla inköpsavdelning har vi långt ifrån kontroll eller ens vetskap om alla inköp som görs. En bråkdel är vi möjligen delaktiga i, men inte på långa vägar allt. Vi informerar internt om att köpen ska konkurrensutsättas och att leverantörerna ska kontrolleras, men vi har ingen möjlighet att kontrollera allt. Vi vet inte heller alltid gränsen för direktupphandling överskrids eller om anlitandet av leverantören ska förhandlas med facket. Vi får lita på att våra medarbetare vet vad som gäller, och vi kan nog räkna med att vi ibland gör otillåtna direktupphandlingar, men vi kan också lita på att det i de flesta fall går rätt till.

Vår avtalstrohet eller att beställda varor blir levererade har jag inte heller någon vetande i. Vi kan inte kontrollera om det vi köper tillverkas av barnarbetare. Eller om de som utför jobben får rast och semester enligt lag. Vi kan skriva avtalsvillkor som kräver det, vi kan skriva att de måste betala skatt också. Och att de inte får köra över hastighetsgränserna när de utför jobb åt oss. Men kontrollera vad som verkligen sker, det går inte.

Frågar någon om vi kan försäkra att alla våra inköp sker korrekt, av enbart seriösa leverantörer som alltid följer avtalen måste jag svara nej. Det är så mycket vi inte gör. Det känns övermäktigt att kontrollera allt och jag undrar om det ens är vårt att försöka. Hur ska vi någonsin kunna garantera, dokumentera, och kontrollera att inget fel görs?

Charlotta Holmer
Charlotta Holmer

Om Charlotta Holmer

Upphandlingskonsult på Colligio AB. Jobbar med alla typer av upphandlingar. Tycker att det är viktigt att upphandling bidrar till utveckling och förbättring av verksamheten med fokus på ett avtal som ger användaren vad den verkligen har behov av. Ägnar fritiden åt att leta efter snö att åka på. Har en bakgrund som inköpare/upphandlare på Falu Energi & Vatten AB.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

One thought on “Jag har inte kontroll

  1. Finns ingen i det privata som har den kontrollen. Men vi upphandlande myndigheter förväntas vara supermänniskor.

    Någonstans måste man dra en gräns hur mycket man kan och ska kontrollera.

    Visst kan vi utöka kontrollerna. Men är någon beredd att betala vad det kostar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *