Upphandlingsmyndigheten har aktualiserat sin fisklista. Den underlättar för upphandlare och kostansvariga i offentliga kök att ta hållbarhetsansvar vid beställning av fisk och skaldjur.
– Genom att använda listan som stöd kan man vara säker på att den fisk som serveras i de offentliga köken inte bidrar till utfiskning av världshaven, säger Monica Sihlén, segmentsansvarig för livsmedel på Upphandlingsmyndigheten.
Förteckningen bygger på bland annat Världsnaturfonden WWF:s fiskguide och Internationella naturvårdsunionens lista över hotade arter. Den går igenom olika vildfångade och odlade fisksorter och skaldjur.
Varje art klassificeras som ”bra”, ”var försiktig” eller ”avstå”. Bra ger klartecken för mängdköp vid upprepade tillfällen. Försikthetsmärkta arter för bara köpas vid enstaka tillfällen medan ”avstå” betyder att beståndet är svagt och bör skyddas.
– Varje år samlas vi tillsammans med fiskbranschen och beställare och upphandlare i offentlig sektor och går igenom och uppdaterar listan enligt rådande rekommendationer.
Upphandlingsmyndighetens lista är specifikt anpassad för fisksorter som är vanligt förekommande i offentlig sektor. Det innebär vissa skillnader gentemot WWF:s guide.
Till exempel har hummer och kräftor, som sällan serveras inom offentlig sektor, tagits bort från listan. Samtidigt har fiskarter som är vanliga i exempelvis skolkök såsom kapkummel och chilensk hoki lagts till.
– Det är viktigt att komma ihåg att även fisk och skaldjur är säsongsprodukter och tillgång, pris och stabilitet i bestånd varierar under året, summerar Monica Sihlén.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer