Nästa tv-serie: Upphandlaren

Glöm bönder och sjuksköterskor. Den mest spännande TV-serien skulle utspela sig i upphandlarens vardag. Charlotta Holmer skriver synopsis till ett drama med mutor, jäv och knepiga relationer mellan upphandlare, leverantörer och beställare.

Vid fikabordet häromdagen pratade vi om TV-serien Syrror, en i raden av många TV-serier som utspelar sig i sjukhusmiljö. På väg därifrån tänker jag att den tråkigaste yrkesgruppen att göra TV-serie om måste vara upphandlare. Torra och tråkiga och totalt ointressanta, till skillnad från häftiga läkare, där blodet kan spruta ur öppna sår, för att inte tala om kärlek på lasarett-faktorn. Men sen börjar jag att tänka om. Upphandlaryrket har ju all tänkbar dramatik och spänning, vad skulle egentligen passa bättre att göra dramaserie om?

Den onde prispressaren

Min chef skulle vara den goda upphandlaren, en sympatisk person som är omtyckt av alla, såväl leverantörer som beställare, och som såklart lyckas med alla affärer hon gör. Jag själv skulle vara den onde som prispressar de stackars leverantörerna näst intill konkurs. Dessutom är jag hatad av beställarna. Jag är den som bara upphandlar till lägsta pris och som struntar i krav på miljö och kvalitet. Men bakom kulisserna skulle tittarna få se att jag bara vill väl och egentligen är rättvis.

Hos leverantörerna finns fula fiskar som mutar upphandlarna med pengar under bordet, bjuder beställarna på julbord, bildar karteller och lovar mer än de kan hålla. Tänk er den snacksalige säljaren som åker mellan upphandlingsavdelningarna i olika kommuner, talar illa om andra upphandlare och fiskar efter uppgifter om sekretessbelagda anbudspriser. Tänk er spänningen när den stora ramavtalsupphandlingen ska tilldelas, leverantörerna som går i väntan, upphandlaren som våndas och beställarna som blir besvikna.
Dramat utspelar sig på en liten ort, där upphandlarens sambo jobbar på det dagis som upphandlaren har upphandlat, och vars barn leker med den onde leverantörens barn. Tänk er skolbarnens ledsna ögon i TV-rutan när ingen mat serveras för att livsmedelsupphandlingen blivit överprövad. Eller kommunchefens ilska när hen inte kommer i tid till sitt viktiga möte för att den gode upphandlaren har följt upp avtalet med snöröjarentreprenören som inte uppfyllde kravet på miljöbränsle i sin maskin.

Dramat når sin höjdpunkt när upphandlaren ställer sociala krav och ser till så att en ensamkommande liten pojke får praktikplats hos den upphandlade entreprenören. En riktig solskenshistoria som slutar med glädjetårar. Och så klart den extra lilla kryddan, en kärlekshistoria mellan den nyseparerade beställaren och upphandlaren, som startar med heta blickar under kravspecifikationsmötet och slutar med en jävsutredning från den onda HR-avdelningen.

Mer spänning går väl inte att hitta hos en yrkesgrupp? Om SVT ska upphandla ett drama så kan vi upphandlare enkelt vinna över både läkare och syrror.

Charlotta Holmer
Charlotta Holmer

Om Charlotta Holmer

Upphandlingskonsult på Colligio AB. Jobbar med alla typer av upphandlingar. Tycker att det är viktigt att upphandling bidrar till utveckling och förbättring av verksamheten med fokus på ett avtal som ger användaren vad den verkligen har behov av. Ägnar fritiden åt att leta efter snö att åka på. Har en bakgrund som inköpare/upphandlare på Falu Energi & Vatten AB.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *