Det offentliga Sverige har varit naivt när det kommer till licensavtal

Är det offentliga Sverige under attack från leverantörer som fått kommuner och myndigheter att ingå krångliga avtal? Nej, menar Therese Klaar, det är rätt beställarkompetens som saknats.

För ett tag sedan lyssnade jag på en föreläsning som hölls av en IT-konsult som menade att det offentliga Sverige är under attack. Attacken består i att företagen från vilka vi köper våra licenser nu har börjat följa upp att kommuner och myndigheter faktiskt följer de avtal man ingått och att licenserna används korrekt. En del organisationer har redan fått betala avskräckande summor för att man använt diverse licenser på ett sätt som strider mot avtalen. Jag var tvungen att invända att det är ganska naturligt att våra leverantörer kontrollerar att vi följer de avtal vi ingår, på samma sätt som vi kontrollerar våra leverantörer.

Rätt beställarkompetens saknas

Dragningen fortsatte på linjen att det offentliga Sverige har blivit insnärjt i dessa leverantörers nät av svåra avtal och lömska upplägg. Återigen var jag tvungen att invända. Hör det inte också till saken att det offentliga Sverige varit ganska naiva när man gått in i många av de här avtalen och att man inte riktigt haft den beställarkompetens som man borde ha.

Jag funderade vidare på det här när jag gick därifrån. Visst, alla har vi klickat på den där acceptknappen vid datorn hemma utan att läsa allt det finstilta. Problemet är ju när det offentliga Sverige som i alla fall på papperet är bestyckat med IT-avdelningar som vuxit rejält de senaste åren kollektivt klickat på acceptknappen och hoppats på det bästa. Det finns såklart många förklaringar till det här.

Såväl IT-avdelning som upphandlingsavdelning kommer in i bilden först när det redan är försent

På många håll är glipan mellan upphandlingsavdelningarna och IT-avdelningarna fortfarande för stor. Därmed finns inte den kombination av kunskap om tekniken och juridiken som behövs för att få till bra avtal. Styrningen av slutanvändarna är ofta inte heller tillräcklig vilket innebär att såväl IT-avdelning som upphandlingsavdelning kommer in i bilden först när det redan är försent.

Premierar tydliga licensvillkor

Något mycket intressant som jag dock tog med mig ifrån den där föreläsningen var att jag fick kännedom om Campaign for Clear Licensing som är en oberoende, ideell kampanjorganisation som arbetar för tydligare licensvillkor och en bättre fungerande marknad. De vill på ett konstruktivt och positivt sätt arbeta för att tydliga licensvillkor ska premieras och att relationen mellan köpare och säljare ska förbättras. Deras manifest går att läsa på clearlicensing.org.

Jag tycker att det här är ett jättebra initiativ eftersom det kan spara tid och resurser och få inköpen av licenser att flyta smidigare. Men alldeles oavsett goda initiativ som det här, så behöver offentlig sektor hitta sätt att bli bättre och i vissa fall tuffare beställare.

Therese Klaar
Therese Klaar

Om Therese Klaar

Upphandlingschef vid Stockholms universitet som tidigare arbetat bland annat som upphandlingschef i Ekerö kommun. Är intresserad av den blandning av juridik och affär som upphandling utgör och av offentlig förvaltning i stort, både det som fungerar och det som behöver bli bättre. Brinner för att effektivisera inköpsorganisationer och att få olika kompetenser att arbeta tillsammans för bättre offentliga affärer. I övrigt pluggar Therese konstvetenskap på distans och försöker lära sig att spela tennis, vilket ger en bra mix av utmaningar.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *