Bussförare
Hjälpsam bussförare. Foto: Trønderbilene.

Norskt storslam i svensk upphandling

Omtaget i Länstrafiken Jämtlands regionbussupphandling fördyrade faktiskt inte. Miljarduppdraget att köra 67 busslinjer i sex kommuner går lokala entreprenörer förbi för att hamna hos norska Trønderbilene.

Förvaltningsrätten ansåg att Länstrafiken Jämtland gjorde så stora förändringar under sin regionbussupphandling att domen blev att göra om. Även om Länstrafiken inte höll med om att förändringarna var så betydande som klagande entreprenörer ansåg gjordes domstolen till lags genom att upphandlingen togs om.

Elisabet Sjöström, styrelseordförande för Länstrafiken Jämtland, konstaterar att en överprövning alltid innebär en försening och ökade kostnader.

– Det har varit viktigt att minimera förseningen och med det hålla nere kostnaden för skattebetalarna, säger hon.

Nu vinner Norska Trønderbilene kontraktet på sammanlagt 67 linjer i sex av länets åtta kommuner. Företaget kommer att få sköta regionbusstrafiken i Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Strömsund och Östersund från och med den 11 augusti 2019.

– Detta öppnar en ny och stor marknad för oss, säger Vidar Kjesbu, vd för Trønderbilene.

Trønderbilene har huvudkontor i Levanger. Bolaget har runt 560 bussar och en årlig omsättning på motsvarande drygt 750 miljoner kronor. De förare som nu kör i Jämtland kommer att erbjudas anställning.

Trots att man fick göra om upphandlingen konstaterar Per-David Wennberg, vd för Länstrafiken Jämtland, att intresset från marknaden har varit stort:

– Anbudspriset hamnade i nivå med den tidigare upphandlingen.

Avtalstiden är tio år. Uppdraget värderas till cirka 125 miljoner kronor per år. Alla bussar kommer att drivas med fossilfria förnybara bränslen från avtalets första dag.

Tiodagarsfristen för överprövning löper ut den 6 september.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *