Sommaryra tjänstemän lätt laglösa

Ansvariga tjänstemän i Laholm var så angelägna att bjuda på sommararrangemang att lagen om offentlig upphandling kom på skam. Kommunens riktlinjer för direktupphandling har heller inte hedrats.

I somras var kultur- och utvecklingsverksamheten i Laholm medarrangör respektive på arrangör av en beachvolleybollturnering och en cykelfestival. Gemensamt för de båda begivenheterna är att de blev dyrare än beräknat – volleybollturneringens budget på knappa halvmiljonen växte exempelvis till över två miljoner kronor.

På en presskonferens nyligen redogjorde kommunchefen Peter Andreasson för den granskning som gjorts sedan bristerna börjat uppdagas under hösten. Det visar sig att det slirats på regelverket.

Nödvändiga avtal som reglerar kommunens medverkan inte upprättats. Delegationsordning och upphandlingsregler har inte följts. Inköp har gjorts utanför kommunens tecknade ramavtal. Uppdrag som att resa läktare och ordna toaletter konkurrensutsattes inte.

Dessutom har återkopplingen till chefer och politiker har varit bristfällig.

Laholms Tidning rapporterar att en polisanmälan, om mutbrott alternativt trolöshet mot huvudman, lämnats in. Detta sedan en proffscykel för över 40 000 kronor köpts in.

Kultur- och utvecklingsverksamheten i Laholms kommun har även tidigare fått kritik för upphandlingar och projekt där kostnaderna skenat.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *