Kristian Pedersen har uppdaterat sin bestseller, Foto: Kahn Pedersen.

Upphandlingens grunder i ny version

Både lärobok och en handbok som är användbar i praktiskt upphandlingsarbete. Det är Kristian Pedersens målsättning med Upphandlingens grunder som nu kommer i en uppdaterad upplaga.


Med 6 000 sålda exemplar är Upphandlingens grunder en av de mest spridda fackböckerna på temat upphandling. Den kom ut redan år 2008 och nu är det dags för en omarbetad utgåva i form av en femte upplaga.

– Juridik är en färskvara och mycket har hänt sedan den förra upplagan kom ut i januari 2017, säger författaren Kristian Pedersen, advokat och delägare i Advokatfirman Kahn Pedersen.

Utöver en handfull lagändringar berättar han att det har tillkommit en hel del ny rättspraxis. Ett antal uttalanden av olika slag från ansvariga myndigheter på området finns också med.

– Dessutom får jag ofta frågan om när det kommer en ny upplaga, så jag kände att det av många skäl var dags nu.

Tidigare upplagor har bland annat använts som kurslitteratur i såväl juristutbildningar som andra utbildningar vid universitet och högskolor. Boken har också ingått i ett stort antal andra utbildningar – i både offentlig och privat regi.

Kristian Pedersens målgrupp är alla som arbetar med, eller på annat sätt kommer i kontakt med, offentlig upphandling:

– Mitt mål är att erbjuda både en lärobok för den som vill ha en introduktion och en handbok i det praktiska arbetet med upphandlingar.

De flesta av bokens kapitel innehåller större eller mindre förändringar. Bland de större ändringarna och tilläggen finns nya avsnitt om arbetsrättsliga villkor, den nya regleringen av välfärdstjänster, ändringar i annan kringliggande lagstiftning och det som tillkommit i rättspraxis under de senaste två åren.

– Det finns förstås också sådant som inte påverkats så mycket sedan den förra upplagan, men hela boken är genomgången och uppdaterad.

Något som du tycker är särskilt nyttigt?

– Nya flödesscheman om valet av tillämpliga regler beroende på typen av upphandling. De hoppas jag blir användbara, inte minst vid tolkning och tillämpning av de nya bestämmelserna i 19 kap. LOU.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *