Anne Rundquist
Anbudd är bindande enligt Anne Rundquist. Foto: Erja Lempinen.

Vinnaren drar tillbaka anbudet

En av två vinnare återkallar sitt anbud i en av Stockholms läns landstings upphandlingar. Landstinget kommer nu att kräva Stockholm Gastrocenter på ersättning.

IKEA

I slutet av september kammade Stockholm Gastrocenter och Sollentuna Specialistklinik hem Stockholms läns landstings upphandling av specialiserad medicinsk gastroenterologi och hepatologi i öppenvård. Jämfört med dagens avtalssituation samlas uppdraget därmed på färre och större mottagningar.

Nu visar det sig att Stockholm Gastrocenter i efterhand vill ändra villkoren i sitt bindande anbud. Därför kräver hälso- och sjukvårdsförvaltningen ersättning med fem miljoner kronor.

– Det är oacceptabelt att inte hålla fast vid givna bindande anbud, säger Anne Rundquist, chefsjurist vid Stockholms läns landsting.

I varje upphandling finns ett slutdatum när det gäller anbudsförfarandet. Efter det datumet får anbudsgivaren inte ändra i sitt anbud.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen var, i god tid innan tidsfristen gick ut, i kontakt med de företag som fått tilldelningsbeslut eftersom båda låg klart lägre än konkurrenterna i pris.

– Vårdgivaren garanterade då att tjänsten skulle kunna levereras till det angivna anbudspriset, summerar Anne Rundquist.

Avtalet är tänkt att tecknas för en fyraårsperiod med start den 1 april nästa år.


P2P före årsskiftet

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *