Maria Krantz ber om prisnomineringar. Foto: Anbudspriset.

Något utöver det vanliga sökes

ANBUDSPRISET Nyckeln till en lyckad upphandlingsprocess ligger i bra kommunikation mellan upphandlare och leverantörer. Anbudspriset, som nu öppnar för nomineringar, syftar till att uppmärksamma goda initiativ.

Anbudspriset delas årligen ut till en person som engagerat sig genom att vidga sin syn till att omfatta mer än bara den upphandlande myndighetens behov. Genom att uppmärksamma goda initiativ är förhoppningen att medverka till bättre offentliga upphandlingar.

– Vi är övertygade om att upphandlingsförfarandet genom bra kommunikation kan utvecklas och att följden kan bli att rätt krav ställs på produkter och tjänster, säger Maria Krantz, ordförande i den ideella förening som står bakom priset.

Årets pris, det femte i ordningen, kommer att delas ut till hösten. Nu öppnar föreningen för nomineringar. Senast den 30 april vill man ha tips på upphandlare eller avtalsförvaltare som gjort något utöver det vanliga.

Bra kommunikation leder enligt Maria Krantz till en transparent upphandlingsprocess och ett bättre fungerande avtal:

– Att leverantörer tillåts vara mer aktiva i processen gör oss till bättre leverantörer. I slutändan hoppas vi att Anbudsprisets fokus på de här områdena kan leda till mer transparenta och tydliga avtal där brukarna av tjänsterna får vad de efterfrågar och samhället sparar pengar.

Anbudspriset 2018 gick till Klara Hanell Strand och Rickard Andersson på SKL Kommentus Inköpscentral. Året dessförinnan prisades Martin Kruse på Arbetsförmedlingen. Mats Westin vid Stockholm stad vann år 2016 medan Therése Westerlund på Regeringskansliet kammade hem priset premiäråret 2015.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *