Kaisa Karro
Kaisa Karro upphandlar trots allt. Foto: Koalition för Östergötland.

Bara två anbudsgivare i miljardaffär

Region Östergötland upphandlar vård för 190 miljoner kronor per år vid lasarettet i Motala. Kravbild kombinerat med uppdragets storlek reducerade antalet anbud till endast två.


Ortopedi, kirurgi och anestesi vid Motala lasarett har sedan år 2009 drivits av privata entreprenörer. Trots upprepade politiska utspel om egen regi har Region Östergötland under hösten genomfört en upphandling.

Resultatet är att den nuvarande leverantören Aleris Specialistvård, vars avtal löper ut den sista september, får lämna över till Capio Movement.

– Capio Movement kom etta, både när det gäller kvalitet och pris, i den utvärdering som regionens tjänstemannagrupp har gjort, berättar Kaisa Karro, socialdemokratisk ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, som sedan partiet kom i koalition tvingats ompröva sitt löfte om egen regi.

Den upphandlade verksamheten i Motala omfattar ungefär 190 miljoner kronor per år. Avtalet kommer att löpa under fyra år med möjlighet att förlänga två perioder om vardera två år.

Idag arbetar cirka 130 personer på Aleris. Region Östergötland har i upphandlingen ställt krav på att en ny leverantör ska samverka med den tidigare i frågan om personalövergång.

Kaisa Karro beskriver Capio som en av de ledande vårdleverantörerna i Europa och Norden. Koncernen bedriver sjukvårdsverksamhet på många platser i landet.

– Så vi är trygga med att det är en stor och mycket seriös leverantör som kommer att ge vård med hög kvalitet i Motala även fortsättningsvis.

Konkurrensen i upphandlingen var dock allt annat än benhård. Två anbud hade kommit in, utöver vinnaren Capio Movement budade den nuvarande leverantören Aleris.

– Det finns inte många leverantörer som kan ta så här stora och komplexa uppdrag, det handlar om ett fåtal i Sverige. Och kraven har varit hårda i upphandlingen, så det har krävts en hög kvalitet för att över huvud taget kunna lämna anbud.

All verksamhet vid lasarettet i Motala är inte upphandlad. Region Östergötland driver annan slutenvård, akutvård och psykiatri i egen regi.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *